Evo zašto ne smete da PERETE PILETINU!

 ≫ 
  • 14

Danas, kada imamo pristup svežoj vodi kod kuće, vrlo često peremo svu hranu pre njenog spremanja.

Bele trake na piletini govore koliko je ona loša: Otvorite oči, sve češća je ova pojava na najpopularnijem mesu (FOTO)

Gde treba držati kečap - u frižideru ili van njega?

Mislimo da pranjem hrane pre kuvanja činimo da ona bude čistija, a samim tim i zdravija jer se štitimo od bakterija i drugih mikroorganizama koji žive na njoj.

Međutim, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pranjem piletine zapravo ugrožavamo naše zdravlje i imamo veći rizik od trovanja hranom.

Printskrin: YouTube/Drexel University Printskrin: YouTube/Drexel University

Većina kokošaka koje kupujemo u prodavnicama sadrži bakteriju pod nazivom Campylobacter koja ozbiljno može da naruši naše zdravlje.

Pranjem piletine pod mlazom vode, širimo tu bakteriju na celokupnu površinu kuhinje i kuhinjski pribor, i na taj način možemo da zarazimo i druge namirnice. Ona ne može biti uništena lako uz pomoć standardnog čišćenja radnih površina, a čak i jača sredstva ne garantuju njeno stopostotno uklanjanje.

Printskrin: YouTube/Drexel University Printskrin: YouTube/Drexel University

Sa druge strane, prilikom pečenja ili kuvanja ubijamo ovu i sve ostale opasne bakterije i samim tim smo bezbedniji nego kada odlučimo da operemo piletinu.

Zanimljivo je da do trovanja ovom bakterijom može da dođe nekoliko dana nakon što ona dospe u naš organizam, a simptomi su slični bilo kom drugom trovanju hranom.

Najbolje bi bilo da piletinu pre spremanja držite u frižideru umotanu u plastičnu foliju unutar zatvorene posude.

(Telegraf.rs)

Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    9. februar 2017 | 20:04

    Najbolje jesti zajedno s perjem.

  • Jelena km

    9. februar 2017 | 21:56

    Ja swaki put kad spremam ja operem, i sta mi fali

  • 3mirela

    9. februar 2017 | 19:31

    Ne oprati..staviti u vodi skuvati...prvu pa cak i drugu vodu posle prokuvanja bacit..eto nemoze se bolje oprat piletina i ubit baktetije kuvanjem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA