Evo zašto ne smete da PERETE PILETINU!
Danas, kada imamo pristup svežoj vodi kod kuće, vrlo često peremo svu hranu pre njenog spremanja.
Gde treba držati kečap - u frižideru ili van njega?
Mislimo da pranjem hrane pre kuvanja činimo da ona bude čistija, a samim tim i zdravija jer se štitimo od bakterija i drugih mikroorganizama koji žive na njoj.
Međutim, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da pranjem piletine zapravo ugrožavamo naše zdravlje i imamo veći rizik od trovanja hranom.

Većina kokošaka koje kupujemo u prodavnicama sadrži bakteriju pod nazivom Campylobacter koja ozbiljno može da naruši naše zdravlje.
Pranjem piletine pod mlazom vode, širimo tu bakteriju na celokupnu površinu kuhinje i kuhinjski pribor, i na taj način možemo da zarazimo i druge namirnice. Ona ne može biti uništena lako uz pomoć standardnog čišćenja radnih površina, a čak i jača sredstva ne garantuju njeno stopostotno uklanjanje.

Sa druge strane, prilikom pečenja ili kuvanja ubijamo ovu i sve ostale opasne bakterije i samim tim smo bezbedniji nego kada odlučimo da operemo piletinu.
Zanimljivo je da do trovanja ovom bakterijom može da dođe nekoliko dana nakon što ona dospe u naš organizam, a simptomi su slični bilo kom drugom trovanju hranom.
Najbolje bi bilo da piletinu pre spremanja držite u frižideru umotanu u plastičnu foliju unutar zatvorene posude.
(Telegraf.rs)
Video: Tražimo odgovore na pitanja: Ko nam je zabranio da studiramo i kada ćemo se vratiti studijama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Slobodan
Najbolje jesti zajedno s perjem.
Podelite komentar
Jelena km
Ja swaki put kad spremam ja operem, i sta mi fali
Podelite komentar
3mirela
Ne oprati..staviti u vodi skuvati...prvu pa cak i drugu vodu posle prokuvanja bacit..eto nemoze se bolje oprat piletina i ubit baktetije kuvanjem...
Podelite komentar