Roditelji, ovo je jedini ispravan način na koji detetu treba da date tabletu!

 
 ≫ 
  • 1

Sve cake za koje ste do sada čuli padaju u vodu. Nemački pedijatri su otkili kako je jedino ispravno da dete popije lek u obliku tablete

Veliki broj dece ima problem da proguta kapsulu ili tabletu, pa, ako ne uspeju, roditelji im najčešće izdrobe pilulu. Naučnici upozoravaju da bi trebalo voditi računa je u čemu će biti rastvoren isitnjen sadržaj leka.

Ako pijete ove lekove, ne smete da jedete orahe, grejpfrut i banane

Da li smeju da se mešaju alkohol i antibiotici?

Hans-Jirgen Nentvih, naučni savetnik jednog nemačkog portala, ističe da bi roditelji pre davanja leka detetu trebalo da razgovaraju sa njegovim pedijatrom, ukoliko postoji bilo kakav problem. To je jedini način da im lekar ponudi odgovarajuću alternativu, prenosi hrvatski portal N1.

Kada je reč o sasvim maloj deci, lekari prepisuju lekove u vidu sirupa, a izbor između sirupa i tableta ne zavisi samo od detetovog uzrasta. Nentvih smatra da lekari u specifičnim slučajevima u obzir moraju da uzmu i informaciju o tome koliko, na primer, lek sadrži šećera ili alkohola.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ipak, neke aktivne supstance su prisutne na tržištu isključivo u obliku tableta ili kapsula. Ako dete odbija da ih popije u takvom obliku, roditeljima se preporučuje da tabletu zdrobe i pomešaju sa mlakom vodom.

- Trebalo bi da obratite pažnju na to da li je dete progutalo čitav sadržaj, a ne samo deo. Ni u kom slučaju ne otapajte sadržaj tablete u voćnom soku i nemojte je davati detetu plastičnom kašikom - posavetovao je roditelje Nentvih.

Svaka tableta ima određen pH, a mešanje sa sokom ili čajem moglo bi da ga izmeni. Kapsule ne smeju da se otvaraju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nentvih savetuje da se detetu pristupi nežno s obzirom na to da je bolesno i da mu ne treba dodatan stres. Ako je dovoljno veliko da razume roditelje, trebalo bi mu objasniti zašto je toliko važno da popije lek.

- Ako ni metoda nežnog uveravanja ne pomogne, budite odlučni. Objasnite mu da nema drugog izbora - kaže Nentvih i poziva roditelje na ogromno strpljenje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Pomazite dete, smirite ga ako je uznemireno, predložite neku zanimljivu aktivnost, kao što je čitanje bajke ili gledanje crtaća kao nagradu za obavljen posao. Možete se igrati pacijenta i lekara, odnosno majke i deteta s detetovim omiljenom plišanom igračkom. To je najčešće jedna od najefikasnijih metoda, zahvaljujući kojoj će dete da nauči da je uzimanje leka korak do ozdravljenja, a ne roditeljski hir - objašnjava dr Nentvih.

Pogledajte jedan jako lep način da pokažete ljubav svom detetu.

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara7

    24. januar 2017 | 05:08

    Pa ni ja ne mogu da proguram kapsulu a kamoli dete.I ceo zivit je otvaram i tako pijem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA