NAJAVILI SU KIŠU ZA USKRS I PRVI MAJ: Evo kako da roštiljate čak i ako pljušti!

 
  • 4

Kiša nije razlog da ne proslavite Uskrs i Prvi maj na jedinstven način, jer ko zna kada ćete ponovo biti u prilici da na otvorenom servirate i šarana jaja i izvanredan roštilj

Ove godine se svi raduju Uskrsu i Prvom maju, jer će za većinu porodica to biti nezaboravan doživljaj. Naime, praznici se poklapaju, što donosi novu čaroliju. Mnogi se spremaju da uskršnju trpezu postave u prirodi. Međutim, šta će se desiti ako taj dan bude kišovit?

NAJNOVIJI HIT U SRBIJI: Iznajmite šporet, roštilj ili plotnu za PEČENJE PAPRIKE, za samo 30 dinara!

SAMO U SRBIJI: Evo kako dronom da raspalite roštilj! (VIDEO)

Ako kiša bude bez prekida padala čitavog dana, onda to zaista može da ugrozi sve vaše ideje predviđene za predstojeće praznike. Ne treba da paničite pre vremena, ali bilo bi poželjno da pripremite alternativno rešenje.

Pored ovoga, uvek ostaje varijanta da su meteorolozi pogrešili kada su najavili kišu, pa da budete izloženi samo gustim oblacima ili čak promenljivom vremenu.

Foto: Flickr/Jun Seita Foto: Flickr/Jun Seita

Ukoliko imate decu, nije preporučljiv izlet u prirodi, jer postoji velika šansa da, umesto sjajnog provoda za pamćenje, doživite ogromnu količinu stresa i da se kasnije bakćete sa prehladama. U tom slučaju, najbolje je da čitavu zabavu organizujete u nečijoj kući koja ima dvorište. Roštilj ćete tada moći da smestite pod nadstrešnicu koja već postoji, a ako je nema onda je krajnje vreme da krenete da improvizujete neki zaklon.

Postoje porodice i prijatelji koji nisu u mogućnosti da roštiljaju u dvorištu. Ipak, to nije razlog da raspalite roštilj na terasi. Ako malo razmislite ništa ne fali ni prženom, ili mesu pečenom u rerni. Još ukoliko vaš šporet ima gril opciju, vi ste na konju! Bitno je samo da sva ta hrana ne propadne i da se svi lepo provedete.

Ono na šta posebno treba da pazite je da ne palite vatru u zatvorenom prostoru, jer može da dođe do opšteg trovanja ugljen-monoksidom.

Za svaki izlet u prirodi uglavnom se  pripremaju rekvizite za igru. Ali ako padne kiša, treba da pripremite neke igrice koje ne zahtevaju toliko prostora. Umesto frizbija, lopte, badmingtona, mogu da se igraju i drugačije društvene igre, kao što su monopol, riziko, jamb i druge.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Može da se desi da napolju bude samo lagana kišica i povremeni pljuskovi, a onda nema razloga da odustanete od provoda u prirodi. Mnogi iskusni roštilj-majstori smatraju da se meso najbolje peče kada se povremeno poprska. Kada je napolju kišovito, meso upija vlagu iz vazduha, pa su ćevapi, pljeskavice, kobasice, ražnjići, pileća krilca i ostali komadi mesa sočniji i mirisniji nego ikada pre.

U ovoj situaciji, Idealno bi bilo kada biste imali neku moderniju verziju gasnog roštilja, koji dolazi sa poklopcem. Ako nemate, stara izlupana šerpa, koju ćete dodatno izbušiti, može da obavi posao. Takođe, ne bi bilo loše ni da roštilj-majstora smestite pod nadstrešnicu, suncobran ili drvo s gustom krošnjom i šteta za meso će biti minimalna.

Foto-ilustracija: Flickr/Jeremy Keith Foto-ilustracija: Flickr/Jeremy Keith

Ako ste se odlučili za varijantu roštiljanja u šumi, obavezno ponesite sredstva za zaštitu protiv komaraca, krpelja i drugih insekata, koji kao da polude kada je napolju kiša. Isto tako, bilo bi sjajno kada bi neko iz ekipe poneo barem jedan šator, čisto da biste imali gde da se sklonite ukoliko udari najgori pljusak.

Nažalost, moraćete da zaboravite ćebe za piknik i sedenje na travi, pa ponesite sa sobom dovoljan broj stolica na rasklapanje. Obavezno ponesite stare peškire kojima ćete brisati stolove i stolice od vlage ili blata, a što se odeće tiče, nepromočive gumene čizme i kvalitetne kabanice su obavezne!

Foto: Foter/Flickr/joshbousel Foto: Foter/Flickr/joshbousel

Sve u svemu, koji god izbor da napravite, nadamo se da ćete se lepo provesti i u dobrom raspoloženju proslaviti Uskrs i Prvi maj.

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    29. april 2016 | 16:50

    Za Vaskrs se sedi kuci u krugu svoje porodice i nikakvi izleti niti setnje ,vec sedite kuci u uzivate u najradosnijem Hriscanskom prazniku.

  • Pera

    30. april 2016 | 10:56

    Uredu ,ako vam se ne svidja moj predlog,vi onda uzmite zastve i transparente pa u protestnu setnju i trazite svoja prava koja vam ugrozavaju poslodavci i drzava,ako mi ne verujete pogledajte vesti i videcete da se sirom sveta ljudi bore za svoja prava koja su im ugrozena ,a ovde se ponasaju kao da im je plata 5000 evra,nazalost ovi 1. Majski uranci su negativna zaostavstina komunista,ali tada se mnogo bolje zivelo,ali to je stvar proslosti,a od nje se ne zive ,zar ne.

  • Çučuk Stanoje

    29. april 2016 | 22:31

    Na veliki petak se sedi i ćuti, na veliku subotu isto, Kaže pera sedi ćuti na uskrs. Šta ćemo sedeti i ćutati tri dana a u ponedeljak i utorak kiša, pa opet sedi i ćuti. Jel to po pravilu treba i da poludimo. Pero , nisam skoro čuo veću glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA