Ovako treba da jedete beli luk, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo!
Svi znamo da je zdravo jesti beli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije
Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Zalepite komad belog luka flasterom na kožu. Rezultat će biti neverovatan
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal Zadovoljna.
Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
Ovako treba jesti beli luk:
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena belog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
(Telegraf.rs)
Video: Petra je prevremeno rođena beba: Na rođenju imala je svega 680 grama i 33 centimetra
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
momazver
Stogodišnjaci sa Kavkaza govore da su im bake i majke usadile naviku da pre spavanja popiju šolju kefira u koji su iseckali 1 češanj belog luka.
Podelite komentar
ANA
Ujutro uzmete na kasikicu ćen belog luka sitno naseckanog i popijete sa čašom vode.Nema neprijatnog mirisa.
Podelite komentar
Vlaja
Treba izvaditi klicu iz sredine. To najvise smrdi. Provereno
Podelite komentar