OZBILJAN PROBLEM: Alkoholizam i kako se s njim izboriti

 
  • 0

Da li vam se čini kao da je donedavno u vašoj porodici vladao mir i spokoj? Čitali ste knjige, gledali interesantne filmove, vodili interesantne razgovore i družili se. Najednom, neko od članova vaše porodice iz nekog razloga počinje da se zadržava na poslu, vraća se kući u stanju "slabe opijenosti", objašnjavajući to time da je bio na rođendanu gde da nije mogao da ne pije, da ga je poznanik pozvao i da mu je bilo nezgodno da odbije...

I vreme prolazi, a osoba sve više pije. Slične epizode postaju sve učestalije. Pojavilo se društvo koje po vašem mišljenju nije baš najbolje. I što vreme više odmiče, sve je strašnije…

Niste uspeli ni da se okrenete, a odjednom se ispostavilo da vašeg člana porodice ujutru redovno muči mamurluk, a sredstva koja se reklamiraju na televiziji mu odavno ne pomažu - olakšanje donosi samo flaša piva ujutru ili, još bolje, rakije… Vama bliska osoba i ne razmišlja o tome da jutarnje neprijatno stanje nakon jučerašnjeg opijanja predstavlja pravu intoksikaciju, trovanje organizma suviše velikom količinom alkohola.

Iako sam bolesnik još ne shvata šta se s njim događa (a osobu koja svakodnevno konzumira određenu količinu alkohola u potpunosti možemo nazvati bolesnikom), njegovi najbliži svojim zdravim razumom naslućuju da on nije samo ljubitelj pića, već pravi alkoholičar.

I kada to shvatite, pred sobom imate ozbiljan zadatak - kako nekoga naterati da shvati da ga je zadesila prava nesreća protiv koje treba da se bori? Po pravilu 95 odsto alkoholičara kategorički protestuje kada im kažu da su ozbiljno bolesni: Ne, ne, šta pričaš? Ja jednostavno ponekad pijem s društvom! - upravo ove reči mesecima slušate kao odgovor.

Rođacima alkoholičara mnogo je teže nego njemu samom. Oni jasno vide kako uništava samog sebe i na razne se načine trude to da spreče. Međutim, mnogi ne izaberu odmah najbolji put, jer ne pokušavaju odmah da ga nagovore da ide da se leči.

Najrazumniji izlaz u ovoj situaciji predstavlja sledeća varijanta: pre nego što preduzmete bilo kakve odlučujuće mere, pronađite kliniku koja se bavi sličnim problemima. Porazgovarajte s lekarom i psihologom klinike. To će vam pomoći ne samo da uzmete stvar u svoje ruke i da se pripremite za ozbiljnu borbu protiv alkoholizma, već i da nađete ispravan pristup za rešenje problema. Moći ćete da razradite plan koji će pomoći vama bliskoj osobi - mužu, ženi, sinu, ćerki, bratu ili sestri - da se izbavi iz mraka alkoholizma i da se vrati u realni svet dobra i blagostanja.

Izlečenje je moguće.

Dugogodišnje iskustvo u lečenju alkoholizma ima Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti dr Vorobjev. Besplatne konsultacije s lekarom možete zakazati na broj telefona +38111/3168-620, +38163/24-77-77

www.v-clinic.eu

www.lecenjezavisnosti.rs

 

 

 

 

 

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA