Elektrošokovima protiv depresije

 
  • 0

Kontroverzna terapija elektrošokovima (ETC) utiče na to kako različiti delovi mozga, koji su uključeni u depresivna stanja, međusobno komuniciraju, utvrdili su škotski stručnjaci sa Aberdinskog univerziteta

Oni su uz pomoć elektromagnetne rezonance utvrdili da ETC smiruje previše aktivne veze između delova mozga zaduženih za emocije i raspoloženje i onih zaduženih za razmišljanje i koncentraciju.

Takvim delovanjem ETC u slučajevima teške depresije može da omogući pacijentu da "više uživa u životu" i obavlja svakodnevne aktivnosti.

Nalazi škotskog tima su u skladu sa sve više zastupljenim mišljenjem stručnjaka da kod depresije dolazi do "hiperkonekcije" između navedenih delova mozga.

Osim toga, januara ove godine je Dejvid Nat, profesor neuropsihofarmakologije s londonskog Impirijal koledža, objavio kako aktivni sastojak psihodeličnih "magičnih pečurki" ometa vezu između rečenih delova mozga, pa bi zbog toga mogao da bude efikasan u lečenju teške depresije.

Tim iz Aberdina nastavio je da prati devet pacijenata na kojima je obavio istraživanje dejstva elektrošokova, da bi utvrdio da li će se hiperpovezanost određenih delova mozga i depresija ponovo pojaviti, kao i da bi uporedio efekte dejstva ETC-a na depresiju sa efektima drugih načina lečenja ove bolesti, kao što su psihoterapija i davanje antidepresiva.

(Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA