MISTERIJA JEDNOG OD NAJOPASNIJIH VULKANA NA SVETU: Naučnici tvrde da tako nešto još nisu videli (FOTO)

 
  • 1

Uz pomoć 23 manje kontrolisane eksplozije, tim naučnika predvođen Stivom Hansenom sa Univerziteta u Nju Meksiku uspeo je da sakupi dovoljno podataka da sastavi seizmički prikaz visoke rezolucije unutrašnjosti planine

Aktivni vulkan Sveta Helena koji se nalazi u američkoj državi Vašington 1980. godine bio je odgovoran za najveću erupciju u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Stao je na ivicu vulkana i napravio najneverovatniji snimak ikada! (VIDEO)

Erupcija je bila toliko snažna da je raznela ceo severni deo planine, čime je izazvan najveći odron zemlje ikada zabeležen. Stub dima i pepela digao se čak 24 kilometra u vazduh, a lava iz vulkana je otopila sav sneg i led na obroncima planine i izazvala blatnjave odrone. U posledicama erupcije poginulo je 57 osoba, uništeno je 25 domova, 47 mostova i skoro 300 kilometara autoputa, a ukupna šteta je iznosila oko milijardu dolara.

- Sveta Helena nije poznata samo po velikoj erupciji, nego i po unikatnoj unutrašnjosti za koju su naučnici ovih dana potvrdili da je zbunjujuće hladna za aktivni vulkan - piše Dejvid Grosman za Popjular Sajens (Popular Science).

Foto: Wikimedia/Austin Post Foto: Wikimedia/Austin Post

Uz pomoć 23 manje kontrolisane eksplozije, tim naučnika predvođen Stivom Hansenom sa Univerziteta u Nju Meksiku uspeo je da sakupi dovoljno podataka da sastavi seizmički prikaz visoke rezolucije unutrašnjosti planine, a koji pokazuje duboke kristalne strukture. Ono što slike nisu uspele da pronađu je izvor toplote, nego su otkrili meku stenu tipičnu za takozvane "blatne vulkane", a ne magmatske.

- Ovako nešto nismo dosad videli ispod aktivnog vulkanskog niza - rekao je Hansen za Sajens Njuz (Science News).

Foto: Wikimedia/Mike Doukas Foto: Wikimedia/Mike Doukas

Hansen je svoje istraživanje objavio u časopisu Nejčur Komjunikejšons (Nature Communications), a njegov rad zapravo postavlja više pitanja nego što daje odgovore. Za početak, odakle dolazi vrućina u vulkan Sveta Helena? Hansen smatra da bi izvor mogao da bude susedni vulkan Maunt Adamas koji je poslednji put eruptirao 950. godine.

- Magma u Svetu Helenu verovatno dolazi sa područja ispod Maunt Adamsa - rekao je Hansen.

Opet, ostaje nejasno kako se to dešava, to jest na koji to način jedan vulkan "krade" magmu drugog.

Snimak erupcije ovog vulkana pogledajte ovde:

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mima

    4. novembar 2016 | 17:41

    Bog kažnjava skotove jer su posejali zlo po celom svetu zato će sveta helena bar malo uzvratiti gadovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA