On ima 12, a ona samo 11 godina i venčavaju se! Fotografija sa svadbe zgrozila je svet (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 12

- Veridba Omara i Garam dovešće do ranog braka koji će toj devojci uskratiti šanse za obrazovanjem, razvojem i izolovaće je iz društvenih krugova - izjavio je šef centra za pravnu pomož egipatskim ženama

Egipćanin Naser Hasan organizovao je dvostruko slavlje - jedno je venčanje najstarijeg sina, dok je drugo u čast veridbe sina Omara sa nećakom Garam. Razlozi za slavlje na prvi pogled ni malo ne zvuče neobično, da u drugom slučaju nije reč o dvanaestogodišnjaku i jedanaestogodišnjakinji.

JEMEN: Inicijativa za zabranu udaje maloletnih devojčica

Evo kako je izgledalo venčanje devojčice koja se udala s 12 godina! (FOTO) (VIDEO)

Ni gostima na venčanju najava nije bila čudna pošto je, kako su rekli lokalnim medijima, "samo veridba u pitanju, ne i venčanje", piše Washington Post.

Egipatski zakoni koliko-toliko štite mlade tako što zabranjuju stupanje u brak pre 18. godine, ali u praksi se to baš i ne poštuje. Maloletnike i dalje venčavaju, a zakone zaobilaze tako što brak registruju tek kada deca napune 18 godina.

Foot: Privatna arhiva/Masrawy Foot: Privatna arhiva/Masrawy

Ipak, slučaj Omara i Garam zgrozio je javnost, pogotovo aktiviste za prava dece i žena. Svetska javnost je dodatno šokirana pojavljivanjem fotografija dece u egipatskim novinama, na kojima je Omar u plavom odelu, a Garam u beloj haljini sa visokim potpeticama s tijarom na glavi i puno šminke na licu.

Šef Centra za pravnu pomoć egipatskim ženama Red Eldanbouki je incident prijavio Nacionalnom centru za detinjstvo i majčinstvo, kao i javnom tužilaštvu.

- Veridba Omara i Garam dovešće do ranog braka koji će toj devojci uskratiti šanse za obrazovanjem, razvojem i izolovaće je iz društvenih krugova - izjavio je.

Omarov otac Hasan je izjavio za lokalne medije da je slobodan čovek i da nije uradio ništa pogrešno. On još tvrdi da su se oboje ponašali 'zrelo' i da su razvili snažna osećanja putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža.

- Omar je oduvek voleo Garam i govorio je da će je oženiti kada odrastu. Hteli su da se vere - rekao je Hasan.

Omarov otac je objavio veridbu kako je drugi muškarci ne bi zaprosili kada bude starija.

- Venčaće se kada to bude pravno moguć. Moramo da ih zaštitimo tokom detinjstva pre nego što dođu u uzrast devijacija - dodao je Hasan.

Prema podacima UNICEF-a, 17 odsto Egipćanki se udaje pre nego što napuni 18, a većina tih brakova sklapa se u ruralnim područjima.

(Telegraf.rs / Washington post)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Svestenik

    23. oktobar 2016 | 15:49

    Nece se razvesti nego trpece devojcica a decko zivece kako njemu odgovara bahato i moze da se skoluje i ima druge devojke.

  • ja

    23. oktobar 2016 | 14:34

    Bolesni roditelji. Šta li oni imaju u glavi a i ako nemaju u glavi ništa imaju li bar malo duše, kako im nije zao da jedno dete zarobe i unište mu detinjstvo i mladost.Kad će ta deca da žive i da uživaju. FUJJ GADITE MI SE

  • Јасмина

    23. oktobar 2016 | 14:16

    Где је душа родитељима..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA