≫ 

Nije doneta odluka o školama, 80 odsto obolelih do 60 godina: Moguća stroža kontrola na granicama

Najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji i merama protiv korona virusa

  • 79

Video: Dilema dana: Da li je nošenje maski napolju obavezno?

Danas je u Palati Srbija održana konferencija za medije na kojoj su članovi Kriznog štaba detaljnije objasnili nove mere koje su donete zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja obolelih u Srbiji. Na konferenciji su se obratile dr Darija Kisić Tepavčević i dr Marija Zdravković.

Prema najnovijim podacima, danas je testirano 7.429 osoba, od čega je pozitivno 265. Od tog broja obolelih u Beogradu je 106 (oko 40 odsto), u Kragujevcu 22, u Nišu i Valjevu 11, u Vranju 10, Novom Sadu i Kraljevu po devet, u Aleksandrovcu sedam, Trsteniku šest, u Loznici, Boru i Zaječaru po pet, a u ostalim gradovima je sa po troje zaraženih ili manje. Procenat pozitivnosti je 3.57 odsto.

Najviše obolelih je starosti od 20 do 40 godina. U uzrastu do 10 godina zaraženo je 11 dece, u uzrastu od 11 do 20 godina imamo 21 zaraženu osobu, u uzrastu od 21 do 30 ima ih 26, od 31 do 40 je 56 obolelih, to je grupa sa najvećom procentualnom zastupljenošću, zatim u uzrastu 41-50 ima ih 48, u uzrastu 51-60 ima ih 31, u uzrastu 61-70 ima ih 15, 71-80 ima pet osoba.

Preminule su dve osobe. Na respiratoru je njih 23. Hospitalizovano je 365 pacijenata.

- U prijemno-trijažnoj ambulanti bilo je 12 hospitalizacija i 42 pregleda za poslednja 24 časa u KBC Bežanijska kosa - rekla je direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković.

Na jutros održanoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa odlučeno je da će biti obustavljeno izdavanje specijalnih dozvola za slavlja, a u uslužnim objektima će morati da postoje odgovorne osobe za sprovođenje mera. Saopšteno je i da od ponedeljka ponovo počinje sa radom privremena bolnica u beogradskoj Areni. Ujedno, data je preporuka za nošenje maski i na otvorenom.

Konferencija za medija Kriznog štaba Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Poslednja odredba bila je posebno sporna. Najpre je rečeno da je ta odluka obavezujuća da nedavno bilo saopšteno da je reč o preporuci.

Maske na otvorenom prostoru su u ovom momentu na nivou preporuka - kazala je u pisanoj poruci dr Darija Kisić Tepavčević za naš portal.

Podsetimo, jutros nakon sednice Kriznog štaba rečeno je da su obavezujuće i napolju.

Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu meru imajući u vidu da je izuzetno efikasna. Maske su obavezujuće, i treba da ih nosimo svi, svuda i stalno - kazala je tada prof. dr Kisić Tepavčević.

Poslednja reč - na konferenciji

- Što se tiče maski, spomenuli smo da je ova mera najefikasnija kada je u pitanju borba sa virusom i uz fizičku distancu je osnova borbe sa ovim virusom. Nošenje maski je obavezno u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima kada je nemoguće održati distancu - rekla je na konferenciji dr Kisić Tepavčević dodajući da je to stručna preporuka za svaki otvoren prostor, ne i obaveza, te da je razlika u tome da li postoji sankcija ile ne: - Apsolutno je stručni stav da maske treba nositi i u otvorenom prostoru. Pogotovo u pešačkim zonama, ali svesni smo da ne možemo tehnički iskontrolisati sve građane.

Kisić Tepavčević je ocenila da se ne sme biti sebičan, te da treba voditi računa o starijima, hroničnim bolesnicima...

- Na kraju krajeva, niko od nas nije siguran kako će virus u našem organizmu da odreaguje. Bez obzira na to što to deluje banalno, što nam ne prija, što traje dugo... Treba da budemo svesni da ulazimo u period godine kada su uslovi za širenje infekcije najpovoljniji - upozorila je.

Video: Kisić Tepavčević: Nema razloga da se zatvore škole

U vezi sa eventualnim zatvaranjem škola i prelaskom na onlajn nastavu, odluka nije doneta, saopštila je Kisić Tepavčević.

- Moramo da naučimo da živimo sa virusom, bez drastičnijih mera, ukoliko nisu baš neophodne - rekla je.

Video: Da li Srbija dobija kovid redare?

Primenu preventivnih mera treba kontrolisati, ocenila je epidemiolog i zamenica direktora Instituta "Batut", ističući da da se takva mera pokazala korisnom u inostranstvu.

- Ne mogu da prihvatim da je nekome bilo koja sankcija bitnija nego da očuva zdravlje.

Video: Vakcina protiv streptokokne pneumonije ne štiti od Kovida ali starije čuva od smrtnog ishoda

- Svako zapaljenje pljuća preko 65 godina je rizično - rekla je kardiolog-internista Marija Zdravković: - Kada se korona pojavila, mi smo mislili da je to vrsta gripa. Danas imamo dokaze da je to virus koji napada kardio-vaskularni sistem. Što je teža forma, to je veća šansa da dođe do kardio-vaskularnih problema.

Da li se razmatra pooštravanje mera na granici?

- Kada je u pitanju kontrola granica to jeste mera o kojoj se diskutuje. Nemamo drugu preporuku nego što je trenutno na snazi. Moguće je da će u narednom periodu doći do reevaluacije - rekala je Kisić Tepavčević nadovezujući se na podatke o povećanom broju zaraženih.

Odbacila je, ujedno, mogućnost uvođenja policijskog časa.

Video: Kisić Tepavčević: Nema zatvaranja mora se naučiti da se živi sa virusom

- Ne treba uopšte da razmišljamo jesmo li blizu ili daleko od nečega. Nama je svaki dan borba sa ovim virusom. Treba svaki dan da se ponašamo onako kako ne bismo dozvolili da se inficiramo - kazala je.

Maske i fizička distanca su dovoljni, kada bi ih se svi pridržavali, dodala je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    16. oktobar 2020 | 15:22

    Ponovo radi bioskop

  • Boža zemunac

    16. oktobar 2020 | 16:24

    Šteta što nije živ Branislav Nušić. Imao bi o čemu i kome da piše.

  • Alo

    16. oktobar 2020 | 16:49

    Daj bre nemojte testirati, i situacija ce biti ok! Cemu sve ovo? Osim psihickog uznemiravanja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA