Srbiju uznemirila "Cimka" u kojoj dete dobija krvničke batine, ali je ona samo jedna u suludom nizu: Ovo su pet najbizarnijih dečjih igrica

 
 ≫ 
  • 3

Deca ne mogu da sagledaju kakve posledice ove igre mogu da imaju po njihov život

Najnovina igra "Cimka" u kojoj deca dobijaju povrede ravne onima u opasnim tučama, samo je jedan u nizu šokantnih "izuma" mališana za koje roditelji saznaju tek kada na njihovu decu ostave posledice.

Foto: Shutterstock

Novi bizarni izazov: Deca nestaju širom sveta, pojave posle 48 sati, a niko ne zna gde su bili

Telesne povrede, nekada opasne po život, pa čak i sa smrtnim ishodom, ali i psihičke traume koje ostavljaju trag u detinjstvu, mogu da nastanu u trenutku dokolice i zabave...

Ovo su neke od najbizarnijih i najopasnijih dečjih igrica, koje se igraju daleko od očiju odraslih: na mobilnim telefonima ili skrivenim mestima.

1. Igra davljenja

Verovatno najbizarnija i najopasnija igra kojoj neretko pribegavaju deca različitih generacija.

Printskrin: Youtube/Aj Tamayo/All Day

Jedno dete pristaje da ga ono drugo davi tdo trenutka onesvešćivanja. Poenta igrice, koju deca često i snimaju, jeste da davljenik što duže izdrži svestan bez kiseonika.

Olako opipavajući granice izdržljivosti, deca nisu ni svesna da ih samo nekoliko sekundi deli od nesvesti do smrti. Prestankom disanja obustavlja se rad srca i dotok kiseonika u mozak. Dete bi odmah nakon onesvešćivanja trebalo postaviti u horizontalan položaj i pružiti prvu pomoć.

2. Plavi kit

Na sveopšte zaprepašćenje, ovu igricu nisu izmislila deca u nesmotrenoj igri, već je namenski osmišljena aplikacija koja ih navodi na smrtno opasne izazove, pa i na samoubistvo.

Rane na rukama jednog jedanaestogodišnjaka u Srbiji zaprepastile su prošle godine njegove roditelje, koje je na opasnost upozorio dečakov vršnjak SMS porukom.

Foto: Twitter/@Zvezdniy1

Naizgled obična igrica sa prikazom mora i ronjenja već je odnela veći broj žrtava među tinejdžerima u svetu. Svaki zadatak koji igrači dobijaju postajao je opasniji od prethodnog, a u slučaju odbijanja da ga izvrši, tinejdžer dobija zastrašujuće pretnje.

Tvorac ove aplikacije je Rus i zbog toga što je 16 devojčica nagovorio da se ubiju završio je u zatvoru. Međutim, pojavile su se i druge aplikacije i igrice koje kriju sličnu opasnost kao i "Plavi kit", poput igre "Momo" koja se igra preko jedne popularne aplikacije za komunikaciju.

3. "Igre smrti"

Javnost je pre dve godine šokirao tragični događaj u Pančevu: dečak se u igri sa sestrom zadavio pertlom, ali pukom slučajnošću već kroz takozvanu igru smrti. Šestogodišnje dete se popelo na stolicu, obmotalo pertlu koja je bila vezana za prozor oko vrata, ali stolica mu se izmakla i dečak je preminuo.

Kroz igru smrti deca, zapravo, izražavaju strah od smrti. Zato je, upozoravaju stručnjaci, važno prepoznavati emotivne promene kod dece, a na ovakve igre odmah reagovati, razgovarati sa detetom, a poželjno je posetiti i pedijatra ili psihologa.

4. Opasni izazovi

Brojnim opasnim igrama deca testiraju svoju hrabrost i izdržljivost, nesvesni povreda koje mogu da nastanu. Tako postoji "led i so izazov", kada po koži najpre pospu so, a potom prislone led.

"Vatreni izazov" je spaljivanje alkohola koji je prosut po koži. Logično, opekotine koje nastaju mogu biti veoma ozbiljne...

Printskrin: Youtube

Postoji i "cimet izazov" - pokušaj da se kašičica cimeta proguta za jedan minut, što predstavlja opasnost za pluća.

Upere pištolj u glavu jedni drugima i sve snimaju, već padaju prve žrtve: Aktuelna je nova opasna igra - REFLEKSI SMRTI (VIDEO)

5. Seksualni izazovi

Igre koje ispituju seksualnost dece pojavom društvenih mreža postale su znatno opasnije. Srpsku javnost aprila ove godine šokirao je podatak da se čitavo odeljenje petaka preko društvene mreže takmičilo ko će da napravi eksplicitniju fotografiju.

Za ovaj kolektivni, skandalozni čin jedanaestogodišnjaka ubrzo je saznala i obrazovna ustanova, odakle su Fondaciji "Tijana Jurić" uputili prijavu.

Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

- Slučaj se nedavno dogodio u jednoj školi u severno-bačkom okrugu... Oko 30 učenika petog razreda napravilo je golišave fotografije. Oni su se pojedinačno fotografisali kod kuće, u školskom dvorištu, u podrumu, toaletu... sa ciljem da pobede u nadmetanju i da se zabave. Pobednik je onaj ko se najviše razgoliti, ko prikaže najeksplicitniji sadržaj. Čak su imali i nagrade za motivaciju učesnika, doduše, više simbolične, poput čokolade i sl. - pričao je tada je Igor Jurić.

VIDEO: Samoubilačka igra! Voze motor u krug dok se ne polome

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    1. oktobar 2018 | 21:32

    Mi smo nekad igrali izmedju 4 vatre. Kolariću paniću, latiš, žmurke, jurke, fudbal, odbojku ...

  • DARKO 100%

    1. oktobar 2018 | 21:19

    Kroz tu decu se odrazava drustveni nivo svesti odraslih! To je danasnjica,ludilo izjednaceno sa normalnim stvarima ili pojimanje zivota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA