
Zoran je pokrenuo svoju veselu mašinu i napravio čudo: Ovo piće je jedinstveno u svetu i ima ga samo u Bogatiću (FOTO)
Da će u maju pokrenuti svoju "veselu mašinu", kazandžija Zoran Gačić iz Bogatića nije mogao ni da pretpostavi. Čudili su se i ljudi i zapitkivali kada je krenuo u Gigovac kod domaćina Duće i Vlade, a još više se iznenadili kada im je rekao da će peći rakiju od trešanja!
- Ovih dana se beru i prodaju trešnje, koje su izuzetno dobro rodile pa sočne plodove koji nisu za tržište ljudi ostavljaju za kazan. Duća i Vlada imaju dve tone komine, ima tu posla dva, tri dana. Prvi put pečem trešnju, ali sam se dobro potkovao znanjem. Ima dosta literature, svoj kazan dobro poznajem i prvog dana je sve prošlo u najboljem redu. Dobili smo rakiju koja je svetska ekskluziva - priča Zoran.
Ko poželi da proba rakiju iz Rakije, do nje može da stigne samo - rakijamobilom! (FOTO)
Domaćini otkrivaju da su povadili koštice iz trešanja, dodali mali procenat šećera i trećinu vode i u velikim buradima sočne crne plodove ostavili da prevriju. Pri tom je bilo obavezno mešanje svakog dana. Komina nema sirac, kao džanarika i šljiva i mora se voditi računa da ne prokisne. Posle osam dana već može da se zakaže kazandžija.

- Rakiju od trešnje je teže dobiti nego od drugog voća zato što mnogo peni. Uspeli smo da dobijemo rakiju vrhunskog ukusa i mirisa, jačine 50 stepeni - kaže Zoran.
Za njega je, osim velikog izazova, sve u proizvodnji rakija od bilo kojeg voća sasvim normalno. U svom registrovanom turističkom gazdinstvu "Gačića magaza" za tržište Zoran već proizvodi više od deset vrsta rakija. Klasika su rakije od džanarike, šljive, kruške, dunje ili kajsije, ali Zoran "mučenicu" dobija i od jabuka, malina, meda, breskvi, aronije i, verovali ili ne - od kivija.

Ipak, najponosniji je rakijom od kruške koju je krstio "Deda Perina kruška" i sa kojom je na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu osvojio zlatnu medalju i titulu šampiona.
- To je rakija jedinstvene arome, ukusa i mirisa, a dobijena je od kruške koju je posadio moj deda Pera. Kruška je ukrštena od pljuskače i jeribosne i možda je baš u tome tajna što je pobedila na Sajmu - ističe Zoran, ne skrivajući da je posle Sajma potražnja porasla iako je, zbog šampionske titule "skočila" i cena - na 1.500 dinara za litar.

Proizvodnja rakije je Zoranov "sektor", a majka Milosava i supruga Danijela su zadužene za proizvodnju zimnice, sokova, džemova, slatkog... Svake godine za prodaju imaju više od dve hiljade tegli i flaša raznovrsnih proizvoda koje pripremaju po starim proverenim receptima i bez ikakvih dodataka.
VIDEO: Kamena gora - najlepše selo Srbije
(D. Grujić)
Video: Ivana je dala ime ćerki po svojoj donorki, nakon transplantacije jetre živi novi život
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zilien
Koje cudo u Vranje se pece to odavno
Podelite komentar
Momcilo
Moj rodjak vec nekoliko godina pece rakoju od jagoda. Vrhunska je...
Podelite komentar
BG
Ako ti u evropu vide iz kakvih plasticnih kanti petaces tresnje u kazan bice im sve jasno,jarane moj u evropi gledaju ,ko ti bere tresnje,ko pece rakiju i ko ztvara flase !!!nije dovoljno da ti poznajes svoj kazan dobro,vec kako kazan izgleda !!!zelim ti uspeha u poslu i modernizciju !!!
Podelite komentar