Na Uskrs preminuo jedan od najuglednijih igumana: Božja volja je bila da se Arhimandrit Avakum na Vaskrs upokoji

 
  • 7

Imao je osećaj za svakog vernika, za svaku njegovu muku, problem i nevolju

Arhimandrit Avakum (Đukanović), jedan od najuglednijih igumana Srpske pravoslavme crkve, preminuo je danas u 86. godini života u manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, u kom su moštu vladike Nikolaja Velimirovića.

U Manastir Pustinja, kod Valjeva, došao je 1960. godine, da bi, godinu dana kasnije, sa arhimandritom Antonijem Đurđevićem otišao u Manastir Tronošu, kod Loznice, zadužbinu Nemanjića iz srednjeg veka, koju su podigli, praktično, iz pepela.

U toj bogomolji je službovao sve do 2001. godine, kada ga je, "po potrebi službe" tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije premestio u Lelić za igumana te bogomolje na čijem je čelu bio do danas, vredno je gradeći, sa bratstvom i verujućim ljudima tog dela Srbije.

- Velika je žalost i tuga nastala kada je naš arhimandit Avakum otišao iz Tronoše, jer ga je narod Jadra bukvalno obožavao i kao ličnost i kao duhovnika - kaže Milorad Čotrić, vernik iz sela Tršića, jedan od "armije" njegovih višedecenijskih poštovalaca.

U svađi ste s nekim, a otišli ste u crkvu? To je samo jedan od velikih grehova koje činimo, a da ih nismo svesni

Imao je osećaj za svakog vernika, za svaku njegovu muku, problem i nevolju, a, isto tako, radovao se svakom našem uspehu.

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik Manastora Tavna, kod Bijeljine, kaže da je reč o "mučeniku, dobroj duši i monahu starog kova, koji je ostavio iza sebe sjajan pečeta delanja i na "njivi Gospodnjoj" i među ljudima".

Pogledajte video o Arhimandritu Avakumu:

- Sama je bila volja Božja da dođe u Lelić, kao veliki poštovalac vladike Nikolaja. Sa njim na čelu, i monaštvom koje ga je verno i marljivo pratilo, doprineo je vaksrsu ove bogomolje u tom "Božjem selu". Eto. Božja volja je i bila da se upokoji na Vaskrs, mirno, onako kako je živeo i delao nošen samo pozitivni delima i mislima - kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.

U Lelić je, odmah, stigao protođakon Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC, još jedan istinski poštovalac njegovog dela, koji kaže da će Avakum ostati u trajnjem sećanju i najlepšim uspomenama, jer je sav svoj život, i svaki atom, posveti svojoj veri, koju je poneo od kuće iz sela Stubo, kod Valjeva, gde je rođen.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA