Kragujevčane je samo jedan zalogaj kolača odveo u Brčko: Tajni recepti tradicionalnih bosanskih specijaliteta (FOTO)
Putovati par stotina kilometara ili par stotina godina unazad može se i uz pomoć samo jednog zalogaja kolača. A tek ako je žena što je kolač pravila voljna da govori o njegovoj istoriji i otkrije recept, onda degustator ima i turističkog vodiča.
Tradicija je uvek u modi: vanilice
Ovakvo putovanje Kragujevčani su nedavno sebi mogli da priušte kada je Udruženje žena Bošnjakinja iz Brčkog (BIH), u centar Šumadije donelo pitu za jabukovim pekmezom, havlapitu, hurmašicu, ružice sa orasima, kadaif.
Ove žene došle su u centar Šumadije prvi put, na Sajam turizma. Iako malo skrajnute u sajamskoj hali, izazvale su veliko interesovanje Šumadinaca, posebno jer su rado odgovarale na pitanja i nesebično delile recepte.
- U pitanju su kolači koji su i mnogima u Brčkom malo kada na stolu, jer su pravljeni po receptima starim bar stotinak godina. I kod nas mlađe domaćice spremaju zapadnjačke kolače, nešto za šta treba manje vremena - kaže predsednica udruženja, Munevera Kaloper.
I put u prošlost Brčkog može da počne. Prvi vodič je Milanka Čaber. Putuje se pitom sa jabukovim pekmezom koji uopšte nije pekmez na kakav smo navikli.
- Sam kolač nije teško napraviti, koliko taj pekmez. Jabuke se samelju i na posebnoj mašini iscede, pa se taj sok kuva satima, do zgušnjavanja i bez dodavanja šećera. Nekada nije bilo mašina, pa su žene sok dobijale višesatnim tucanjem jabuka maljevima. Sada je lakše. Postoji pekmez od tri vrste jabuka - slatke, kisele i divlje jabuke.
- Ovaj pekmez koristi se i za poboljšanje krve slike jer nema šećera. Koriste ga posebno dojilje. Sam kolač se sprema koristeći se kao merom - šoljom. U kolač idu brašno, voda, ulje, šećer i soda bikarbona. Može se dodati mleko, a može biti i postan kolač. Kada se ispečeni kolač izvadi iz rerne, naliva se kilogramom pekmeza, da dobro upije - objašnjava Milanka.
Jedna od Šumadinki, koja je slušala Milanku, kaže da je iz Bosne naručivala ovaj džem bez šećera i da zna za njegovu lekovitost.
Nezira Zahirović dala je recept za havlapitu sa pekmezom. Pravi se tako što se u ključalu vodu dodaje pekmez, šećer, malo ulja i brašno, uz stalno mešanje.
Kada se masa zgusne, u nju se doda malo maslaca, razvuče u pleh i zapeče u rerni desetak minuta.
- Preko havlapite stavlja se opet malo pekmeza i kajmaka, pa se bogato pospe orasima - objašnjava Nezira.
Pita sa jabukovim pekmezom se topi u ustima i može biti kobna za neumerene. havlapita sa pekmezom je blagog ukusa jabuke, nalik je na nešto gušći puding
prekriven orasima i voleće je oni koji ne cene previše slatke kolače. Hurmašica sa pekmezom je sladak kolač i ima blagi ukus karamela.
Ružice sa orasima su nalik piti koja nije servirana , već svako malo parče stoji uspravno. Vidi se jasno svaka tanka kora od koje su sačinjene, pa se čini da je kolač hrskav. U ustima, on se topi kao bombona, jer je u tepsiji uronjen u preliv.
Udruženje Bošnjakinja Kragujevčanima je predstavilo i tradicionalnu sirnicu, zeljanicu i burek.
- Žao mi je samo što smo u Kragujevcu mogle da budemo samo jedan dan sajma, ali važno je da smo probile led. Drago mi je što Šumadince zanima naša stara kuhinja- kaže predsednica udruženja, Munevera Kaloper.
Žene iz Udruženja Bošnjakinja do sada su izdale dve knjige recepata, prikupljenih od majki i baka. Kažu da je odlika svih ovih recepata u isto vreme odlika bosanske kuhine - sprema se bez žurbe. Više sati.
Cilj udruženja Bošnjakinja koje postoji 25 godina je očuvanje tradicije bošnjačkog naroda, kuhinje i ručnih radova. Sve to predstavljaju na putovanjima po zemljama Balkana i pola Evrope. Ove žene takođe se bave i humanitarnim radom, pomažu deci bez roditelja.
(Marija Raca)
Video: Igor Benčina o filmu "Volja sinovljeva"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Maca
Divna prica. Zivele 100 godina.
Podelite komentar
Cane
Voleo bih da sam bio na sajmu I probao specijalitete. Podrska vrednim zenama.
Podelite komentar
dina
Jeste to sve lepo ali brate mnogo secera jedete sta ce vam to slatko toliko
Podelite komentar