Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave
Poslednjih godina proizvodnja i prodaja svinjskog mesa i prerađevina u Srbiji je u porastu, ali je idalje daleko ispod proseka u odnosu na vreme od pre dve decenije. Pozitivno je što se u selima u Sremu, sve više ljudi vraća stočarstvu. Naime, u Vojvodini na porodičnim farmama uzgaja se više od milion svinja godišnje.
Stide se što su čobani, a plata im je 56.000 dinara!
Domaćinstvo Lemajića bavi se stočarstvom već decenijama, a kupcima u zemlji isporuče tri tone domaćeg kulena, slanine, kobasica i drugih prerađevina tokom godine.
U oborima je više od 200 svinja. Sve što naprave, prodaju - tako je i kod drugih proizvođača u Sremu. Ipak, sve to, manje je nego što je otkupljivačima potrebno.
- Naše svinje se prase u Sremu, odgajaju se na toj hrani koja je narasla u Sremu, na toj slami koja je iz Srema. Znači, sve je domaće - autohtono, ono što treba da bude, da se pravi. Mora se znati raditi, mora se znati kvalitet. Ne možete vi hraniti makar šta, makar kako - rekao je Predrag Lemajić iz Vašice kod Šida.
Ove godine je dobra otkupna cena, ali nema radne snage. Zemlja, štale i mašine, iako se nude po cenama ispod tržišnih, teško nalaze kupca.

U samoj Vašici ima na desetine napuštenih kuća, a stočarstvo i poljoprivreda, po kojima je ovaj kraj nekada bio poznat, jedina su šansa za oporavak.
Lemajići su tako, pre dve godine, na jednom zapuštenom imanju, podigli savremenu farmu.
- Ujutru kada se ustane, onda se svinje hrane, čisti se, pa se pravi hrana da bi uveče sve opet, i tako u krug - kaže Zorica Lemajić.
Pomoć uvek zafali na jesen, kada počne svinjokolj. Onda je to strašno, to ne može čovek sam, dodaje Zorica.
- Ima tu nekoliko momaka u selu koji rade i tove od 200 do 300 komada i ne odustaju. To je nekada bolje ili gore, ali se nečime moraju baviti - kaže Predrag.
Šansu je prepoznao i dvadesetogodišnji Jovan Miščević. Porodični posao preuzeo je nedavno. Uzgaja oko 200 tovnih svinja. Meso, za sada, prodaje domaćim kupcima.

- Godinama moji rade ovo, preci unazad kolenima, svi se bave stočarstvom, tako da sam ja odlučio da nastavim sa tom gradnjom i da proširim proizvodnju, da osavremenim koliko je to moguće - ističe Jovan Miščević.
Sremski delikatesi prodaju se u zemljama regiona – najviše u Hrvatskoj i Bosni. Međutim, spas je u izvozu svežeg mesa, ali ga trenutno nema.
Kod nekada najvećeg otkupljivača Rusije, problem je cena, a na tržištu Unije još važi zabrana prolaska sirovog mesa kroz njenu teritoriju, zbog vakcinacije protiv svinjske kuge.
Uprkos svemu, nove farme i veća proizvodnja, možda su najava boljih dana za domaće stočare.
(Telegraf.rs/RTS)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
TD SRB-in
A gde su tu svinje? Na livadi
Podelite komentar
Рс-Бл
Шта је три тоне годишње, да би било рентабилно бар 30 тона би требао да прода
Podelite komentar
piercing&tattoo
Čobani u 21 veku
Podelite komentar