Skupština ukida imunitet poslaniku SNS-a?

 
  • 1

Skupština Srbije razmatraće danas na vanrednom zasedanju predlog da se poslaniku SNS Draganu Tomiću ukine imunitet

Skupština Srbije razmatraće danas na vanrednom zasedanju predlog da se poslaniku SNS Draganu Tomiću ukine imunitet zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

Parlament će zasedati na zahtev 111 poslanika, a jedina tačka dnevnog reda je - Predlog odluke o odobravanju određivanja pritvora i vodjenja krivičnog postupka protiv Tomića.

Odluku je predložio Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja parlamenta.

Dragan Tomić, koji je predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke, uhapšen je u petak sa još četiri funkcionera te banke zbog sumnje da su je oštetili i pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,35 miliona evra i oko 402 miliona dinara.

Beogradska policija u petak je odredila Tomiću zadržavanje do 48 sati.

Prema pisanju beogradskih listova, Univerzal banka je od 25. aprila do 30. septembra 2013. odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odeljenja za ocenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi.

Nakon imenovanja Tomića za predsednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Otkako je Tomić preuzeo upravljanje bankom Izvršni odbor je odobrio 647,6 milijardi dinara klijentima od kojih se očekuje naplata tek manjeg dela potraživanja, a najviše novca u 2013. odobreno je ITM grupi (227,6 miliona dinara), "Industrokomercu (1,8 miliona evra), "Zemunikum Real Estate" (1,615 miliona evra) i "Medilensu" (600.000 evra)...

Skupština se još jednom prilikom izjašnjavala o ukidanju imuniteta poslanika i to u slučaju tadašnjeg poslanika DS Olivera Dulića.

Duliću je imunitet ukinut na sednici 8. oktobra 2012. godine jer ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjičilo za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Skupština Srbije, koja je raspuštena budući da su raspisani prevremeni parlamentarni izbori za 16. mart, može da vrši tekuće ili neodložne poslove, u skladu sa zakonom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Vzd

    15. februar 2014 | 10:44

    Samo ti nama gomilaj funkcije... predsednik izvrsnog odbora (citaj direktor) banke, narodni poslanik, ko zna koju jos funkciju ima u SNS-u na osnovu koje uzima kintu... ovaj narod stvarno nema za koga da glasa... Zemljo Srbijo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA