KO OVDE LAŽE? SNS: Svi paušalci ostaju u sistemu! MINISTARSTVO FINANSIJA: Vlada odlučuje o tome

 
  • 3

- Zdravstveni radnici, advokati, knjigovođe, marketinške agencije, svi će ostati u sistemu paušala - kaže naprednjak Zoran Babić. Dinkićevo ministarstvo, međutim, sve vraća na Vladu Srbije

Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, kaže za Telegraf da se amandman koji je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović juče podneo na Predlog izmena i dopuna zakona o porezu na dohodak građana ne odnosi samo na advokate i lekare, kako su pojedini mediji javili, već i na ostale privatnike.

- Zdravstveni radnici, advokati, knjigovođe, marketinške agencije, svi će ostati u sistemu paušala. Preduzetnici, vlasnici STR radnji, zanatlije, moći će da biraju da li će da plaćaju porez na ličnu zaradu ili porez na ostvarenu dobit - kaže Babić, pa nastavlja:

- U amandmanu se navodi da ne bi trebalo izuzimati iz paušalnog sistema oporezivanja sve kategorije koje su pomenute predlogom koji je Vlada uputila - pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti. Dakle, amandmanom je zatraženo da oni koji su do sada bili "paušalci", to i ostanu - objašnjava Babić.

S druge strane, na naše pitanje Ministarstvu finansija da obrazloži predlog da se pojedine profesije isključe iz paušalnog sistema, kao i da li postoji mogućnost da se predložene izmene zakona promene zbog negodovanja poslanika i strukovnih udruženja, u ovoj instituciji odgovaraju:

- Vlada donosi odluku o tome da li će prihvatiti ili odbiti sve amandmane na predložene izmene poreskih zakona, pa i amandman predsednika Skupštine Srbije.

Podsetimo, set poreskih zakona koji je juče upućen parlamentu izazvao je negodovanje među poslanicima i vlasti i opozicije, jer bi posledice nekih njegovih delova mogle da budu samo zatvaranje mnogih malih i srednjih preduzeća, veća nezaposlenost i rad na crno.

Negodovalo se i zbog izostanka javne rasprave, tako da je nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa, na kojima je bio i ministar Mlađan Dinkić, odlučeno da se sednica prekine i odloži za sutra.

(A. P.)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dudule

    23. maj 2013 | 15:30

    Počelo krljanje. Sluti li to nešto? Dinkić je uvek pre prelomnih trenutaka zatezao i kontrirao.

  • mirko

    23. maj 2013 | 16:10

    Ubedllivo juri anta pantu ovde se nezna ko pije a ko placa smesno i zalosno.

  • pedja

    23. maj 2013 | 15:53

    Kada cemo vec shvatiti da se iz vlade u vladu sve ponavlja? Lazu i jedni i drugi i treci a posle toga obavezno smisle nesto jos gore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA