Srbi sa severa Kosova protiv Briselskog sporazuma

Na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici usvojena Deklaracija o osnivanju Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i zatražen referendum o predlogu Briselskog sporazuma

  • 12

Srbi sa severa Kosova nisu prihvatili predlog Briselskog sporazuma, već zatražili da se o njemu na referendumu izjasne građani Srbije i na protestu u Kosovskoj Mitrovici usvojili Deklaraciju o osnivanju Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Na "Saboru srpskog naroda" na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice, aklamacijom je usvojena "Deklaracija Sabora srpskog naroda" kojom "Sabor odlučno i neopozivo odbija sporazum od 15 tačaka koji su vlasti u Srbiji parafirale u Briselu sa predstavnicima albanskih institucija u Pokrajini 19. aprila".

Aklamacijom i uzvicima "svi, svi" najbrojniji skup na Trgu Šumadija je jednoglasno prihvatio tačku Deklaracije da je "došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

- Skupština AP KiM imaće privremeni karakter zbog okolnisti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici-delegati SO Kosovska Mitrovica, Zvelčan, Zubin Potok i Leposavić, kojoj će moći da pristupe delegati svih srpskih SO Pokrajina kao i SO nacionalnih zajednica - navodi se Deklaraciji.

Prema Deklaraciji, tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP KiM obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti AP, nadležnosti organizacije, organa i službi biće regulisane privremenim Statutom, koji će kao i drugi akti biti doneseni na osnivačkoj sednici i važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP KiM po postupku predviđenom za promenu Ustava.

U Deklaraciji, usvojenoj na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji", navedeno je, pored ostalog, da je postignuti sporazum u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije danas i potvrdila, "nelegitiman i nevažeći i da narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo".

U tekstu Deklaracije piše i da se Srbija potpisivanjem sporazuma odriče prava na južnu pokrajinu, a ne samo prava na institucije.

Dodaje se da "srpski narod neće dozvoliti primenu sporazuma" i da će "neposredan odgovor na štetnost iznuđenog sporazuma biti postupanje po Ustavu, koji je potvrđen i na referendumu".

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Meothiju Krstimir Pantić je sa protestu na Trgu Šumadija poručio da je od tri moguća puta koji stoje pred Srbima na Kosovu jedino moguć onaj koji vodi ka osnivanju Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

On je dodao da "jedan putokaz pokazuje ka Prištini, na kojem su upravo Srbi postavili barikade, drugi koji im je najdraži vodi ka Beogradu, a treći, jedini moguć, je osnivanje Skupštine ZSO, ali on vodi u neizvesnost".

Tokom obraćanja, građani su Pantiću dovikivali da je "izdajnik jer je i on bio u Briselu".

Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: "Nećemo kosovski pečat", "Nema predaje", "Ne zakonima i ustavu Kosova", "Odavde nema dalje", "Ne sporazumu u Briselu"...

(S. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    22. april 2013 | 20:18

    Ja sam za Republiku Sandzak. Da imamo svoje sudstvo,policiju,poreski sistem.... Prema evropskim standardima koji su omogucili srpskoj manjini na Kosovu odredjena prava smatram da na teritoriji Sandzaka u kojem Bosnjaci cine apsolutnu vecinu (preko 60%) to bi bio zavrsni cin pomirenja svih naroda na prostoru bivse SFRJ.

  • Evo jedno hipotetsko pitanje

    22. april 2013 | 17:06

    Da je Srbija 90-ih priznala odmah Hrvatsku i BiH neovisnim državama, da nije išla ratovati, širiti Srbiju, već da je sredstva uložila u naseljavanje Kosova, gradnju stanova, zaposlenja i tako to... bi li Kosovo danas bilo Srbija, ne samo pravno, već i etnički? Zajebali vas posrbice po Hrvatskoj i Bosni svojim zločinima. Srbija do Tokija.

  • Grizem

    22. april 2013 | 15:52

    De ljudi smirite se, evropa nudi u zamjenu bec u austriji kao nadoknadu jer je tu 500000 srba i najveci narod u becu su srbi. Sjebat ce te to tim kosovom, nama bec treba idemo zapadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA