VUČIĆ VIKAO NA TAČIJA: E pa, nećete sve dobiti, nikada vas nećemo priznati, to neka vam bude jasno!

 

- Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije - poručio je Tači povišenim tonom. Eštonova smirivala strasti, Dačić se nije mešao u svađu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je prilikom jučerašnjih pregovora s Hašimom Tačijem u sedištu EU poručio kosovskom premijeru da "neće moći sve da dobije" i da "Srbija neće priznati njihovu nezavisnost", saznaje Telegraf.rs!

Iako se u jednom trenutku činilo da je dogovor na vidiku, dijalog Beograda i Prištine, nakon više od 13 sati razgovora, doživeo je fijasko, pa su delegacije Kosova i Srbije otišle iz Brisela uz poruku: "Sporazum nije postignut".

Ipak, događaj koji je obeležio osmu rundu je razgovor povišenim tonom prvog potpredsednika Vlade i kosovskog premijera.

Iznerviran konstantnim odbijanjem svakog srpskog predloga od strane kosovske delegacije, prvi potpredsednik Vlade u jednom trenutku povikao je na Hašima Tačija:

- E pa, nećete moći sve da dobijete! Srbija nikada neće priznati vašu nezavisnost, to neka bude jasno! - poručio je Vučić Tačiju.

Prema rečima našeg sagovornika, kosovska delegacija odbijala je svaki konstruktivni predlog od strane srpske pregovaračke delegacije, da bi na kraju Hašim Tači, takođe, povisio ton i s velikom dozom cinizma saopštio:

- Kosovo ne pristaje na bilo kakav dogovor bez priznanja naše nezavisnosti od strane Srbije!

Vučić je na to poručio Tačiju da nam ne prodaje trikove. Premijer Kosova je hteo da se Severnoj Mitrovici pridoda Vučitrn, Srbica i Južna Mitrovica, čime bi se otpuno promenio etnički sastav severa Kosova.

Takva izjava Tačija, koji se sve vreme ponašao osiono i bez spremnosti na kompromis, razljutila je Vučića koji je na povišen ton odgovorio istom merom.

- Svi ostali učesnici su nakon reakcije srpskog vicepremijera zaćutali, a uvidevši da situacija odmiče kontroli, baronesa Ketrin Ešton je odredila pauzu - tvrdi naš dobro obavešteni sagovornik.

U izjavi za Kurir, Aleksandar Vučić je naglasio da on, za razliku od Tačija, neće odgovarati uvredama.

- Nisam bio fasciniran tužnim trikovima u toku dana, ali ću se ponašati odgovorno zbog budućnosti Srbije. Neću odgovarati ružnim rečima kao Tači, što njega najbolje opisuje - rekao je Vučić.

Nakon ovih dešavanja pred novinare je izašao direktor Kancelarija za KiM Vlade Srbije Aleksandar Vulin i rekao da je srpska delegacija tokom pregovora naišla na puno pritisaka.

- Pregovori su teški, mučni i nemoguće je predvideti ishod, koji ne zavisi od nas. Tokom dijaloga puno je pritisaka i nerazumevanja, ali mi smo tu da izdržimo - rekao je Vulin.

Kako saznaje naš portal, srpska delegacija je, kako je to i najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na svako kosovsko "NE" iznela nov predlog, ali su Kosovari sve odbijali.

U jednom trenutku Vučić je čak rekao premijeru Srbije Ivici Dačiću da podnosi ostavku, što je predsednik Vlade odmah odbio.

- Vučić je bio razočaran, verovao je u uspeh dijaloga i postizanje kompromisa, ali kada je uvideo da je Tači došao da minira sporazum, stalno ponavljajući zahtev za prizanjem Kosova, rekao je Dačiću:

- Ne mogu dalje više ovako, dajem ostavku!

Ketrin Ešton, shvativši da je razgovorima kraj, jasno je novinarima poručila nakon sastanka:

- Ovo je poslednji put da se formalno sastajemo!

(D. Z.)

Video: Službeni glasnik predstavio "Veliki atlas Srbije", kapitalno delo naše zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majalena

    3. april 2013 | 13:37

    Naravno da ne treba priznati nezavisno Kosovo.Za ovo vam skidam kapu.

  • Svetac

    3. april 2013 | 13:45

    Trebo je da ga gadja cipelom to je sad trend u svetu

  • Miki

    3. april 2013 | 14:03

    Pa ovo je zvanican dokaz da nista nece biti od kosova ukoliko ih Srbija ne prizna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA