KARL BILT: Hag vraća ceo region u prošlost!

 
  • 2

Za narod Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine je važno da bol iz prošlosti ne blokira mogućnosti koje pruža budućnost, rekao je ministar spoljnih poslova Švedske

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da Haški tribunal sada vraća region Balkana previše u prošlost i da se treba okrenuti budućnosti i pomirenju naroda u regionu.

Bilt je rekao da se mora biti oprezan u komentarisanju presuda Haškog tribunala zbog načela nezavisnosti pravosuđa i dodao da još nije pročitao poslednje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju i da treba pažljivo da ih pogleda.

- Neke ranije presude su me manje ubedile, neke više. Za narod Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine važno je da na kraju bol iz prošlosti ne blokira mogućnosti koje pruža budućnost - kazao je Bilt.

Prema njegovim rečima, u regionu je vidljiv napredak u odnosima ljudi, što je on potkrepio tvrdnjom da u poslednjih nekoliko godina vidi kola sa beogradskim tablicama širom Hrvatske tokom leta, kao i Hrvate i Slovence koji vode poslove u Beogradu.

Premijeri Srbije i Kosova sede i razgovaraju, što je bilo nezamislivo čak pre nekoliko meseci, dodao je švedski šef diplomatije.

On smatra da Haški tribunal sada ima efekat da previše vraća region u prošlost, uz ocenu da to sada treba ostaviti istoričarima i treba krenuti u pomirenje u regionu i među ljudima koji su nekada živeli zajedno i dobro se poznaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik i djelo

    30. novembar 2012 | 10:51

    Karl Bilt - Miloševićev zagovornik, Mladićev prijatelj.

  • www.neksezna.yu

    30. novembar 2012 | 10:40

    Inače čovjek koji se odazvao svečanom primanju (večeri) kod Miloševića na kojoj je bio i Mladić i to direktno nakon pokolja u Srebrenici. Inače i osoba koja je izjavila da je Knin prekomjerno granatiran na osnovi čega je Carla del Ponte godinama maltretirala nedužnu Hrvatsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA