Nikolić: Da nije Kosova, Srbija bi odavno bila u pregovorima (FOTO)

 
  • 2

Predsednik Srbije je ponovo naglasio da članstvo u EU nije adekvatno pitanju Kosova za Srbiju i da je takva pozicija "apsolutno nemoguća i neprihvatljiva"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas, na početku trodnevne zvanične posete Makedoniji, sa predsednikom te zemlje Ðorđem Ivanovim.

Predsednici Srbije i Makedonije kažu da ih slične prepreke s kojima se susreću na evropskom putu upućuju na što bližu saradnju i založili su se za to da se sva otvorena pitanja koja postoje među državama regiona rešavaju dijalogom.

Nikolić i Ivanov su ocenili da su odnosi Srbije i Makedonije na visokom nivou, da otvorena pitanja koja postoje između dve zemlje nisu nerešiva i da ne sprečavaju da se gleda u zajedničku evropsku budućnost.

- Pošto i Srbija i Makedonija imaju sličan problem da postanu članice EU, mislim da smo upućeni na što bližu međusobnu saradnju. Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterijume, brže ćemo ostvariti uspeh i lakše ćemo ubediti ostale države bivše Jugoslavije da jedino saradnjom možemo svi da postanemo članice EU - rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao i da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i istakao da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo.

Dvojica predsednika su se založila i za to da se spor SPC i MPC reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da će oni kao predsednici pomoći da taj proces ima uspeha.

NIKOLIĆ: ŽELEO BIH DA RAZGOVORI SA ALBANCIMA ŠTO PRE POČNU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je nacrt platforme za pregovore o KiM napisao on, i da je sada na ministrima da daju svoje sugestije i primedbe.

- Želeo bih da vrlo brzo počnemo da razgovaramo sa Albancima, što je već i nagovešteno susretom premijera Srbije Ivice Dačića i premijera privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija u Briselu. Dobro je da se to desilo i trebalo bi da se dešava veoma konkretno, ne treba da oklevamo, radi se o statusu Kosova i Metohije - rekao je predsednik Srbije novinarima u Skoplju.

Nikolić je, odgovarajući na pitanje o detaljima koji će se naći u platformi za pregovore sa Prištinom, rekao da je sam dokument državna tajna, ali da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva i da je potprebno pronaći novi model koji već postoji u evropskim državama i koji će obe strane učinti jednako zadovoljnim, odnosno jednako nezadovoljnim.

- Da pronađemo neki novi modus ili model koji postoji u evropskim državama za mnoge pripadnike manjina i mnoge države i koji bi mogao da bude primenjen na Srbiju, a da predstavlja ostvaranje onoga što bi Albanci želeli da imaju, a to je suštinska autonomija, veliki stepen prava, da ostvaruju prihode da ih sami raspodeljuju, da sude, istražuju... ali da se istovremeno i Srbija ne mora da se liši dela svoje teritorije - naveo je Nikolić.

On je još jednom naglasio da članstvo u EU nije adekvatno pitanju Kosova za Srbiju i da je takva pozicija "apsolutno nemoguća i neprihvatljiva".

- Neprihvatljivo je da predstavnici EU u Beogradu kažu da su statusno neutralni, a da onda zahtevaju da Kosovo bude celovito i da Srbija bude dobar sused Kosovu, zato što to znači da oni vide Kosovo kao državu. Srbija nikada neće videti Kosovo kao državu i u sledećih 100 godina nikada se neće roditi čovek koji može da pobedi u Srbiji na izborima tako što bi rekao da će priznati nezavisnost Kosova - istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da na rešavanju kosovskog pitanja radi intenzivno i brzo, jer ne želi da gubi vreme.

- Da nije KiM mislim da bi Srbija odavno bila u pregovorima, a ovako ostaje da uređujemo državu kao i do sada, a da se nadamo da ćemo biti član EU i da ne gubimo vreme, već da sa prijateljima širom sveta ostvarujemo saradnju, jer ekonomija je danas jedina politika - smatra Nikolić.

NADAM SE DA ĆE SE MAKEDONIJA I GRČKA DOGOVORITI OKO IMENA

Predsednik Srbije je istakao i da njegova zemlja otvara potpuno novo poglavlje u odnosima sa Makedonijom sa kojom je, kako je rekao, više ništa ne deli, već isključivo spaja.

Nikolić je rekao da će Srbija rešiti problem KiM, a da se nada i da će Makedonija i Grčka uspeti da reše spor oko imena, jer su to obe prijateljske srpske zemlje.

- Jedna je priznala Kosovo, druga nije. Obe su prijateljske zemlje i insistiraju na svom ponosu, ali dok se ne sedne za sto, problem neće biti rešen. Srbija nije medijator i ne može da pomogne, ali žali što dva njena prijatelja imaju probleme - naveo je Nikolić i dodao da je jedino sigurno da niko ne sme da bude ucenjen.

U tom smislu on je naveo i da je stavljanje uslova "Kosovo ili EU" pred Srbiju kao teranje čoveka da se odrekne deteta i da bira koga će se odreći.

- Mi ćemo naš problem pokušati da rešimo, ali nećemo popustiti. A da li će Grčka ili Makedonija da popuste, to treba da vidite sa njima - rekao je Nikolić.

On je rekao i da Makedonija i Grčka mogu da sednu za sto oko projekta koji bi omogućio da se povežu Dunav, Morava, Vardar i Egejsko more i da se napravi za 2.200 kilimetara kraći put robi iz Nemačke u Kinu i obrnuto.

Prema njegovim rečima, to je projekat koji postoji već 70 godina, a niko se nije usuđivao da u njega uđe, a da će se Srbija usuditi ako uspe da okupi sve tri države.

PREDSEDNIK SRBIJE DOČEKAN UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI

Nikolić je na skopskom Vodnu, gde se nalazi kabinet i rezidencija predsednika Makedonije, dočekan uz intoniranje himni dveju država i najviše državne i vojne počasti.

Posle tet-a-tet razgovora dvojice predsednika, planiran je i susret delegacija dveju zemalja. U delegaciji Srbije je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Nikolić, kome je ovo prva zvanična poseta Makedoniji na funkciji predsednika, razgovaraće danas i sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Planirano je i da predsednik Srbije danas položi venac na Spomenik palim herojima za Makedoniju.

Kako je najavljeno, Nikolić će sutra obići tri srpska domaćinstva u mestu Sretenovo i zajedno sa makedonskim predsednikom prisustvovati tradicionalnoj rakijadi u Valandovu.

Trećeg dana posete Nikolić će prisustvovati svečanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke i položiti venac poginulim junacima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    26. oktobar 2012 | 14:23

    Srpsko-makedonsko prijateljstvo jaca,uf koji udar za nasih neprijatelja a ima ih dosta.Samo napred

  • Nikola

    26. oktobar 2012 | 14:20

    Glavobolja za onih koji ruse Srpski-Makedonskih odnosa.Da mogu danas da pogledam u nivno lice.Toliko novac i propaganda mogu lesno da se sruse danas.Tradicija je jaca od novac ulozen u propaganda.Da budemo oprezni.Makedonsko-Srpsko prijateljstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA