PLATFORMA ZA KOSOVO: Nacrt za pregovore sa Prištinom je državna tajna

 
  • 0

Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici sastanka o platformi za Kosovo dobili od Tomislava Nikolića nacrt u kome su minimumi i maksimumi za pregovore u okvirima realnog

Državni vrh Srbije završio je sastanak na kome je razmatrana radna verzija platforme za pregovore sa Prištinom.

Dačić je rekao da je cilj državnog vrha da postigne jedinstveni pristup i dovoljno fleksibilnu platformu koja će imati i crvenu liniju iza koje ne može da se ide.

- Ovo je nastavak razgovora. Potrudićemo se da postoji što šira saglasnost, iako, naravno, nije moguće postići koncenzus baš o svakom pitanju - rekao je Dačić.

Suštinsko pitanje je, kako je rekao, da platforma Srbije bude dovoljno fleksibilna kako bi omogućila učesće u razgovorima jer niko, pa ni predstavnici međunarodne zajednice koji posreduju, nisu načisto s tim o čemu sve treba razgovarati.

- U platformi treba odvojiti dva pitanja. S jedne strane, predloge za konačno rešenje, a s druge, ono što je napisano u stavovima Evropskog saveta, a to je da se do konačnog rešenja postigne veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine koje ne menja pozicije Srbije o statusu - kazao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici sastanka o platformi za Kosovo od predsednika Repubike Tomislava Nikolića dobili nacrt platforme, koji je mnogo konretniji nego bilo koji prethodni i da predstavlja državnu tajnu.

- Svi smo videli taj papir, treba da pripremimo naše predloge do sledećeg sastanka koji bi trebalo da bude održan naredne nedelje - rekao je Vučić.

On je istakao da se radi o mnogo konkretnijem nacrtu nego što je do sada postojao.

- Ono što je važno, jeste to da se sada stvari kreću u okvirima realnosti, minimum i maksimum je u okvirima onoga što je realno i onoga što je moguće - rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je kazao da su ključna dva principa, prvi je očuvanje državnih i nacionalnih interesa i drugi nastavak evropskog puta Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA