ZBOG ČEGA ĆE ODGOVARATI MINISTAR: Dulić izdavao naredbe usmeno, saradnici potpisivali!

 
  • 0

Bivšem ministru stavlja se na teret da je podstrekivao saradnike da potpisuju dozvole slovenačkoj firmi "Nuba Invest" za postavljanje optičkih kablova bez dokumentacije i dozvola. Dvoje odbilo to da učini, samo Nebojša Janić pristao

Bivši ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić zloupotrebio je službeni položaj tako što je svoje saradnike podstrekivao na kršenje članova 54 i 55 Zakona o planiranju i izgradnji, navodi se u dopisu Tužilaštva za organizovani kriminal, dostavljenom Administrativnom odboru Skupštine Srbije, u koji je Telegraf imao uvid.

On je od svog pomoćnika Nebojše Janića, savetnice Ljiljane Marković i šefice jednog od odseka u tadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja Dušanke Dedić-Todorović tražio da potpisuju dozvole za investitora "Nuba Invest", koji nije imao neophodnu dokumentaciju.

Prema dopisu Tužilaštva za organizovani kriminal, na osnovu koga je Administrativni odbor Skupštine pre dva dana predložio parlamentu da Duliću ukine poslanički imunitet, Dulić je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika.

- On je u svojstvu ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja usmeno naložio svom pomoćniku Nebojši Janiću i svom savetniku Ljiljani Marković da u postupcima obrade i izrade dozvola  za potrebe investitora "Nuba Invest", u periodu od 16. 10. 2009. godine do 28.4.2010, pribave samo dozvole JP "Putevi Srbije", a ne i da pribave uslove javnih komunalnih preduzeća lokalnih samouprava preko čije teritorije prolazi trasa optičkih kablova, kao ni uslove "Železnica Srbije", "Srbijavoda", "Srbijagasa", "Telekoma", EPS-a, EMS-a i drugih, sve suprotno članovima 54 i 55 Zakona o planiranju i izgradnji - navodi se u dopisu.

Navodno, zadatak da potpiše ove dozvole imala je i šefica odseka Dušanka Dedić-Todorović. Međutim, samo je Janić izvršio zadatke i potpisivao dozvole, dok su Markovićeva i Todorovićeva odbile da to urade.

Takođe, Duliću se stavlja na teret da je podstrekivao direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka da se investitoru "Nuba Invest" izdaju saobraćajno-tehnički uslovi za deonicu od Batrovaca do beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", iako u predmetu nedostaju izvodi iz zemljišnih knjiga i ostala dokumentacija.

- Na ovaj način je "Nubi Investu" omogućena dobit u još uvek neutvrđenom iznosu - piše u ovom dokumentu.

Skupština Srbije raspravlja o ukidanju imuniteta Oliveru Duliću, koji je zgradu Skupštine napustio pre kraja sednice.

Policija je 6. oktobra ujtru pokušala da uhapsi Dulića, ali se on pozvao na poslanički imunitet.

(E. T.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA