DULIĆU UKINULI IMUNITET: Skupština omogućila hapšenje bivšeg ministra

 
  • 3

Za tu odluku glasalo je 150 od 151 prisutnog poslanika u sali Skupštine. Sednicu parlamenta pre ukidanja imuniteta obeležili međustranačko prepucavanje

Poslaniku Demokratske stranke i bivšem ministur životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću Skupština Srbije danas je ukinula imunitet! Za tu odluku glasalo je 150 od 151 prisutnog poslanika (jedan je bio uzdržan).

On je ranije danas ponovio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret i  najavio da neće prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o njegovom imunitetu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Dulića za zloupotrebu službenog položaja, u vreme dok je u prethodnoj vladi bio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Narodna skupština izglasala je dnevni red, čija je jedna od tačaka imuntet Olivera Dulića. Za ovaj predlog glasao je 131 poslanik. Predsednik Skupštine prihvatio je predlog poslanika LDP Bojana Đurića da skupština napravi pauzu i vreme kada je u Skupštini Grada komemoracija profesoru Vojinu Dimitrijeviću.

Rasprava o imunitetu Olivera Dulića započela je polemikom šefa poslaničkog kluba DS Dragoljuba Mićunovića i predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića o tome da li su predstavnici DS bili obavešteni o zasedanju Administrativnog odbora, koji je o ovom pitanju prethodno zasedao.

Zatim se narodnim poslanicima obratila poslanica DS Gordana Čomić koja je iznela sumnju o tome da je prilikom sazivanja pomenutog odbora došlo do kršenja Poslovnika i procedure. U nastavku sednice nekoliko poslanika DS tvrdilo je da se Dulić odrekao imuniteta, te da zbog toga nema potrebe da se o oduzimanju imuniteta raspravlja.

- Ako bi se Dulić bilo kada ponovo pozvao na imunitet, imali bi osnov za ukidanje imuniteta. Sada nemamo osnov za raspravu, jer se on odrekao imuniteta - rekao je poslanik DS Nenad Konstantinović.

U nastavku sednice poslanicima se obratio predsednik Administrativnog odbora iz redova SNS Zoran Babić. On je tvrdio da prilikom sazivanja sporne sednice Odbora nisu prekršena pravila Poslovnika.

- Nema nikakvog skrivemnog razloga osim želje da se pravosudnim organima da rade svoje posao - poručio je Babić.

Poslanica LSV Aleksandra Jerković oštro je reagovala na repliku Babića, u kojoj je on insinuirao i na incident u kome je učestvovao Nenad Čanak.

- Ako će po nečemu ova Skupština ostati upamćena, to će biti po vašem predsedniku koji je ovde mahao letkom za Sigurnu kuću za Ratka Mladića. On je kasnije skinuo bedž sa likom Vojislava Šešelja i promenio ime stranke, pa misli da smo svi to zaboravili - rekla je Jerkov.

Bivši ministar Oliver Dulić zgradu Skupštine napustio je u 10:58 sati. Kako javljaju naši reporteri, on je nasmejan novinarima koji su pokušali da mu postave pitanja mahnuo, seo u svoj automobil i otišao.

DULIĆ: NEMA POTREBE DA ME JURE

Oliver Dulić pred Skupštinu je stigao oko 10 sati. Kako javljaju naši reporteri, dok je Dulić davao izjavu, iza njega je stajao ceo poslanički klub Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

- Ja sam pristojan čovek i neću prisustvovati sednici na kojoj se raspravlja o meni. Nakon ovoga, više se neću obraćati javnosti. Što se tiče svega što sam uradio, na sve sam ponosan i sve bih uradio isto. Nisam kriv i niko od mojih saradnika nije kriv - rekao je bivši ministar.

Dulić je ponovio da se protiv njega vodi medijska hajka.

- Ovaj režim treba da ispita do kraja ko je odgovoran za to što se protiv mene već nedeljama vodi medijska haranga i zbpg toga što on mene prave lopova. Kada mi se imunitet skine, spreman sam da se odazovem svakome. Pozivam tužioce da mi jave vreme i mesto gde da se javim. Ja ću da se odazovem i tamo ću hrabro i dostojanstveno da iznesem svoju odbranu. Nema potrebe da me jure po gradu, da troše beznin, ljudstvo i resurse. Ipak, ne postoji nijedan razlog da me zadrže, a ako me budu zadržali, to znači da se nastavlja mrcvarenje jednog čoveka - poručio je Dulić.

ZBOG ČEGA ĆE ODGOVARATI MINISTAR: Dulić izdavao naredbe usmeno, saradnici potpisivali!

Bivšem ministru stavlja se na teret da je podstrekivao saradnike da potpisuju dozvole slovenačkoj firmi "Nuba Invest" za postavljanje optičkih kablova bez dokumentacije i dozvola. Dvoje odbilo to da učini, samo Nebojša Janić pristao. Opširnije o ovome pročitajte ovde.

POKUŠAJ PRIVOĐENJA

Policija je pre dva dana pokušala da privede Dulića u njegovoj kući u Subotici po zahtevu Tužilaštva, ali on se tada pozvao na imunitet. Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja je 6. oktobra, na sednici koja je bila zatvorena za javnost, predložio parlamentu da Duliću ukine imunitet.

Skidanje imuniteta tražilo je Tužilaštvo zbog vođenja krivičnog postupka, jer postoji osnovana sumnja da su Dulić, ali i njegov bivši pomoćnik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi izdavanja dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova duž puteva u Srbiji i tom prilikom prekršili zakon.

Dulić je pre dva dana, pošto je policija pokušala da ga privede, održao i konferenciju za novinare u Skupštini Srbije, gde je rekao da se protiv njega vodi politički proces, kao i da nije prekršio zakon.

On je tada objasnio i da se prilikom pokušaja privođenja pozvao na imunitet kako bi imao priliku da se obrati javnosti, ali da se više neće pozivati na imunitet.

Nakon toga je otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova, gde je posle legitimisanja vraćen sa ulaza uz obrazloženje da će ga, ako bude potrebno, pozvati.

Predsednik paralamenta Nebojša Stefanović povodom "slučaja Dulić" poručio je da Skupština ne može da bude utočište za bilo koga ko je izvršio krivično delo.

(E. T. / foto: Marko Todorović)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki

    8. oktobar 2012 | 15:18

    Vidi se po coveku da mu nesto fali. Taj nije ni ovce da cuva,a kamoli da donosi odluke bitne za ovu nadu decu.

  • najprovokator

    8. oktobar 2012 | 07:56

    šteta što neće odgovarati svi lopovi koji su na vlasti ili opoziciji...

  • mika

    8. oktobar 2012 | 12:58

    još za..b....u ovaj narod,pa da?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA