Srpsko i jevrejsko prijateljstvo je veliko: Predsednici Izraela i Srbije na ceremoniji imenovanja Ulice Teodora Hercla (FOTO)

 
  • 28

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj građana Srbije

U Zemunu je u prisustvu predsednika Izraela i Srbije, Ruvina Rivlina i Aleksandra Vučića, otovrena Ulica Teodora Hercla, austro-ugarskog novinara i pisca, koji je ušao u istoriju kao otac ideje moderne izraelske države, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Predsednik Izraela prvi put u poseti Beogradu - Rivlin za jačanje saradnje, Vučić se zahvalio na nepromenjenom stavu po pitanju Kosova (FOTO)

Predsednik Izraela zahvalio se na početku predsedniku Vučiću i Srbiji, a onda se obratio okupljenima na hebrejskom jeziku u čast svih Jevreja koji su prisustvovali događaju.

- Ovim činom želimo da pokažemo svakom detetu da se snovi ostvaruju i da je svakome ko to poželi, može promeniti svet - rekao je u obraćanju izraelski predsednik.

Ako je Teodor Hercl rekao da je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, onda su ovde u Zemunu "posađene prve mladice" države Izrael, podsetio je on i naglasio da Zemun ima ''autorska prava'' u stvaranju cionizma.

Rivlin je naglasio da se danas, imenujući jednu ulicu Herclovim imenom, učvršćuje duboka veza između Zemuna i Jerusalima, između Srbije i Izraela.

Ovim činom želimo da pokažemo svakom detetu da se snovi ostvaruju, rekao je izraelski predsednik-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Izuzetna je čast biti ovde kao predsednik Izraela - zemlje koja je kao vizija postojala u srcima i dušama ljudi, koji su postavili temelje cionističkog pokreta mnogo godina pre nego što je država formalno uspostavljena - istakao je Rivlin.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podsetio je da je srpsko-jevrejsko prijateljstvo staro i da datira dugi niz godina unazad.

- Dugo smo prijatelji, sa istim snovima i sa sličnim tragedijama, ali i istim tenjama, da budemo svoj na svome. Posebno želim da se zahvalim predsedniku Ruvlimu na rečima koje je izgovorio u Jasenovcu, mestu velikog stradanja jevrejskog, srpskog i romskog naroda - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podsetio je da je srpsko-jevrejsko prijateljstvo staro i da datira dugi niz godina unazad-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija, iako ''pati'' od podela, zna kao nekada Zemunac Teodor Hercl, da, kada se nešto naumi to više nije san - rekao je predsednik Srbije i dodao da je ubeđen da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju.

- Zajednički nećemo dozvoliti da nam zatru istinu, sklanjaju i udaljavaju od onoga što je naša prošlost, što je naša bol. Naš zadatak je da sprečimo sve one koji bi da to ponove u budućnosti, i da znamo kako da se zaštitimo, sačuvamo i odbranimo - objasnio je Vučić.

On je rekao da se, u vreme kada je Hercl postavljao svojim idejama temelje današnjeg Izraela, suočavao sa istim izazovima sa kojima se suočava danas Srbija, tražeći sopstveno mesto u svetu, punu nezavisnost i samostalnost u donošenju odluka.

Predsednici Izraela i Srbije na ceremoniji otkrivanja table sa imenom Ulice Teodora Hercla-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nejedinstvo, podela na istok i zapad, duhovni cion, sve su to bila prokletstva koja su pratila Herclov put, koji se završio stvaranjem modernog Izraela - podsetio je Vučić.

On je kazao da Srbija danas još pati od istih takvih podela, ali da je ubeđen da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i "u svemu definisanu Srbiju".

- Vi ste prvi predsednik Izraela koji je posetio Srbiju. Hvala što ste večeras sa nama u Zemunu, Beogradu. Za nas je to velika čast, jer su Srbi uvek i u najtežim trenucima, kada su drugi bežali od Jevreja, uvek bili zajedno sa njima i delili sudbinu, i u najteže vreme pokazali ko su dobri ljudi, koji zaslužuju vaše poštovanje - poručio je Vučić.

Podsetimo, predsednik Izraela stigao je u jednodnevnu posetu Srbiji posle zvanične posete Hrvatskoj, gde je, između ostalog, posetio spomen-park Jasenovac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    26. jul 2018 | 19:19

    Lep gest Srbije i simboličan dokaz prijateljstva i poštovanja prema Izraelu.

  • Ilonka

    27. jul 2018 | 10:31

    Lep gest Srbije.

  • Olja

    27. jul 2018 | 09:15

    Kako se ne sme zaboraviti koliko stradanje smo imali i oni i mi, isto tako se ne sme zaboraviti ko je to uradio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA