Ekskluzivno iz Barselone, Čanak za Telegraf: Niko ne zna šta nosi noć (FOTO)

 
 ≫ 
  • 72

On u intervjuu za Telegraf kaže da najviše tenzija ima oko biračkih mesta. EU mora da odgovri sebi zašto se nije nijednom oglasila

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, trenutno se nalazi u Barseloni, gde se danas održava referendum o nezavisnosti Katalonije uz brojne incidente i sukobe policije i građana, kojih je do sada povređeno više od 460.

(BLOG UŽIVO) KATALONIJA, DAN D! PUCA SE: Policija ispalila gumene metke, do sad 460 povređenih, glasali i fudbaleri Barselone (FOTO)

On u intervjuu za Telegraf kaže da najviše tenzija ima oko biračkih mesta, dok atmosfera sa glavnog gradskog trga i ostatka grada ne ukazuje da se na ulicama događa nešto posebno.

- Kada neko ne bi znao šta se događa, u najboljem slučaju bi mislio da je nekakva utakmica u pitanju. Sa druge strane, ovo nasilje koje se dešava na biračkim mestima, i generalno odnos španskih zvaničnika prema referendumu, smatram da će Katalonce koji nisu bili većinski za nezavisnu Kataloniju gurnuti na drugu stranu - objasnio je Čanak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da je otputovao u Barselonu kako bi posmatrao, a ne dao podršku nezavisnosti Katalonije.

Foto: Promo

- Imao sam veliku znatiželju da vidim kako izgleda kada se u zemlji Evropske Unije organizuje jedan ovakav referendum. Mene ne zanima rezultat, njega ću prihvatiti ovako ili onako, ali me jako interesuje mogućnost toga da građani Katalonije na demokratski način iznesu svoje mišljenje. Katalonija prema špaskom Ustavu nema pravo da se osamostali i nema pravo da raspiše referendum o nezavisnosti koji bi bio obavezujuć, ali ima pravo da raspiše referendum - zaključuje Čanak, dok opisuje jutro pred otvaranje birališta.

- Jutro je u Barseloni bilo mirno, pred zatvaranje biračkih mesta izgledalo je kao da se ništa neće dogoditi. Međutim, posle svega pola sata od otvaranja biračkih mesta došlo je do upada španske policije na dosta lokacija, mada su Katalonci dobili od svojih vlasti, skupštine i Vlade, sugestiju da se apsolutno ne suprotstavljaju i ne stupaju u konflikt sa španskom policijom. Španska policija je pokazala velik stepen brutalnosti, uništavajući izborni materijal i uopšte su se ponašali vrlo bahato. Posle nekog vremena to kao da je utihnulo.

Foto: AP/Tanjug

-  Sad se čuju sirene, ali očekujem u narednom periodu da će pokušati ponovo jedan talas napada na izborna mesta, gde bi mogli da unište birački materijal i da time obesmisle referendum u celini, ali nam to ostaje da vidimo. S obzirom na to da su katalonske vlasti najavljivale ovih dana šta su spremile za ovaj dan, španska policija je reagovala tako da im je jednostavno odsecala, da tako kažem, jedan po jedan plan, a onda su Katalonci odlučili da sve zadrže u tajnosti, tako da niko ne zna, osim najužeg kruga vlade, koji je plan za veče  i koji je plan za noćas.

Čanak na kraju razgovora za Telegraf ocenjuje da ove tenzije na liniji Barselona - Madrid, umesto da reše ovo aktuelno pitanje, mogu samo da ga zaoštre.

-   EU zbog toga mora sama sebi da odgovori zašto se nijednom rečju nije izjasnila oko trenutnih događa u Barseloni - negoduje on.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Vučić obišao Veliki hadronski sudarač u CERN-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    1. oktobar 2017 | 18:45

    Uhapsiti predstavnika manjine autonomasa Canka jer preti drzavi.Prosto.

  • Milos

    1. oktobar 2017 | 18:42

    Neradnik i separatista

  • VAN

    1. oktobar 2017 | 19:33

    Možeš samo da se slikaš za uspomenu iz Španije a o ocepljenju Vojvodine da maštaš i sanjaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA