VUČIĆ SA MOGERINIJEVOM: Šta je sa svima u regionu? To što ćutimo, ne znači da smo najslabiji

 
 ≫ 
  • 54

Želimo da EU uputi iste poruke očuvanja regionalne stabilnosti celom regionu, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini tokom višednevne posete zemljama Zapadnog Balkana boravi danas u Beogradu gde je razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Sastanak predsednika Vlade i šefice evropske diplomatije održan je u vili Mir.

SAČUVAJTE GRLA ZA OBRAĆANJE GRAĐANIMA: Mogerini odgovorila na skandiranje u Skupštini

HAOS U SKUPŠTINI: Mogerini se obratila na srpskom jeziku, radikali vikali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija"

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je danas šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini na poseti Srbiji, ističući da je dobrodošla u našu zemlju, te da mu je žao zbog incidenta u parlamentu tokom govora Mogerinijeve.

- Danas u parlamentu Srbije nisam se osećao kao neko ko je dobar gost i kao neko ko bi u ovoj zemlji trebalo da bude domaćin gospođi Mogerini i žao mi je zbog toga - rekao je Vučić tokom zajedničkog orbaćanja sa Mogerinijevom.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

On je naveo da je legitimno pravo poslanika da svoju volju izrazavaju na način na koji žele, ali da su to mogli da urade pristojnije i drugačije.

- To raditi 20 minuta bez prestanka pred jednom ženom nije baš ni džentlmenski, ali, šta ćete, to je današnjica - rekao je Vučić.

- Pre svega mi Srbi i građani Srbije poznati smo kao dobri domaćini i bez obzira da li smo sa nekim idejama saglasni ili ne za nas je najveća uvreda ako nam neko kaže da nismo bili dobri domaćini - počeo je obraćanje premijer Srbije.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

On se izvinio poslanicima koji su bili, kako je rekao, nepristojni danas u parlamentu, i napomenuo da je u jednom trenutku i on bio neprijatan prema njima.

- Ja sam bio neprijatan prema jednom poslaniku, koji je bio nepristojan, ja sam čovek od krvi i mesa - rekao je Vučić i dodao da veruje da je taj poslanika i išao na to da izazove njegovu reakciju.

On je rekao da nije ništa opsovao, da nije bio neprijatan, ali da mu je žao zbog toga.

- Srbija bez obzira na teške razgovore koje smo danas imali gospođa Mogerini i ja ostaće na evropskom putu. Evropska unija je za nas najvažnija destinacija. Mnogo toga još moćemo da unapredimo našim odnosima, zahvalan sam na otvaranju poglavlja. I u budućnosti želimo da imamo dobru saradnju sa EU. Želimo da EU uputi poruke stabilnosti prema celom regionu - izjavio je Vučić.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Kaže da nam smeta, što nam se čini da prema Srbiji postoje jedni standardi.

- Želimo da sačuvamo mir i uveren sam da ćemo u tome imati istinsku podršku EU. Srbi su inače veoma gostoprimljiv narod i verujem da ćemo to uvek uspeti da pokažemo bez obzira na pojedinačne incidente - rekao je premijer.

Ističući da je Mogerini uvek dobrodošla u Srbiju, Vučić se zahvalio na otvaranju poglavlja 20 i 26, ali i podvukao da smatra da možemo da unapredimo naš ekonomski ambijent, naše pravodsuđe i očekujemo podršku i pomoć u tome.

Radujem se novoj poseti Beogradu

Visoka predstavnica Evropske Unije rekla je da je gostoprimstvo u Srbiji uvek divno.

- Kao Italijanka se i sama osećam delom ovog regiona. Odlučila sam da moju posetu ispoštujem kao i obraćanje u parlemantu. Živimo u vreme tenzija koje bi mogle da destabilizuju region. Mi prepoznajemo da se Srbija odlučila za put ka Evropskoj uniji - rekla je Mogerinijeva.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je rekla da je regionalna stabilnost na Balkanu u interesu EU.

- Mi bismo mogli da se suočimo se nekim pokušajima koji to dovode u pitnje. EU je izgrađena na ekonomskoj saradnji i ona nas je dovela do 60 godina mira. Razvijanje međusobnih odnosa, ekonomskih i drugih vrsta veza. To je dobro za naše ljude. Znam da je srpska vlada posvećena tome da unapredi uslove života svog naroda i verujem da je i ostatak regiona jednako svestan toga. To je poruka koju prenosim svuda - kazala je šefica evropske diplomatije.

- Mi smo tome posvećeni i to je poruka koju sam pokušala da prenesem i u parlamentu i to prevazilazi pitanje vašeg gostoprimstva, koje je uvek sjajno - rekla je Mogerini, osvrćući se na situaciju u parlamentu, kada su joj tokom njenog govora skandirali poslanici radikala.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je navela da se i sama nalazila nekoliko puta u komplikovanim situacijama u italijanskom parlamentu, da je to inače stvar politike i da veruje da "možda neki njeni sagovornici možda nisu spremni da prihvate činjenicu da ona može da prihvati političku konfrontaciju".

- Nije lepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela - rekla je Mogerini.

Ona je navela da je sve to deo demokratskih razgovora i diskusije koju treba poštovati.

Vučić: Smetaju nam dvostruki aršini i standardi

Vučić je naglasio da mu smeta što prema Srbima i Srbiji postoje jedni aršini i standardi.

- Plašim se da nema odgovora šta bi bilo kada bi ja kao prmijer izgovorio za Srbe u Bosni da treba da uzmu stvari u svoje ruke, kao drugi što su za Makedoniju - rekao je Vučić.

- Za mene kao predsednika Vlade najvažnije je pitanje regionalne stabilnosti i očuvanja mira, i Srbija je dala doprinos. Ćutali smo na bezbroj uvreda i napada, čak i na ovo podnošenje zahteva za reviziju tužbe - ukazao je Vučić.

Svakodnevno prećutkujemo napade iz Prištine i Albanije, rekao je Vučić.

- Danas ste čuli prištinskog prmijera koji govori o ratnoj šteti... da nije smešno bilo bi tužno. Ali mi ne odgovaramo jer želimo da sačuvamo mir - istakao je premijer.

Srbija će, istakao je, u ovim turbulentnim vremena uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Vučić je podsetio da Srba u Bosni i Hercegovini ili u Crnoj Gori ima oko 30 odsto i upitao kakva bi reakcija međunarodne zajednice usledila da je on rekao da Srbi u tim zemljama treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke.

- Da sam ja rekao da Srbi u Bosni treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke mene bi obesili na Terazijama - rekao je Vučić i ocenio da su to očigledni dvostruki standardi na koje je Srbija već navikla i da je to rekao i svojoj sagovornici.

On je dodao da je 90 odsto njihovog razgovora bilo posvećeno regionalnim temama i da joj je preneo da to što iz Srbije ne dolaze destabilizujuće izjave političara ne znači da je Srbija slaba, već samo da se ponaša odgovorno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana BL

    3. mart 2017 | 21:04

    Bravo VUCICU

  • Goran

    3. mart 2017 | 15:56

    Srbija se ponasa kao lider, mi jedini vodimo racionalnu politiku koja se oslanja na stabilnost.

  • Mikoyan

    3. mart 2017 | 15:41

    To sto cutimo znaci da samo najjaci. Nemojte da se pravimo ludi da kao EU ne stoji iza provokacije u Bosni i sada u Makedoniji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA