Nikolić u Lisabonu, pozvao Portugalce da ulažu u Srbiju

Ovom prilikom biće potpisan dokument kojim se Republici Srbiji predaje na upotrebu crkva-kapela Svetog Hrista, dok će Nikoliću biti uručeni i ključevi grada Lisabona

  • 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u posetu Lisabonu tokom koje će razgovarati sa najvišim portugalskim zvaničnicima. Nikolić je pozvao portugalske biznismene da ulažu u Srbiji, a građane te zemlje da upoznaju njene prirodne lepote.

Pakova: Nikolić ne ucenjuje Vučića oko kandidature

Zorana i Toma se "kidaju" od smeha nakon svađe (FOTO)

Tokom dvodnevne posete, kojom se obeležava jubilej od 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, Nikolić će se sastati sa predsednikom Marselom Rebelom de Sozom, premijerom Antoniom Kostom, predsednikom Parlamenta Eduardom Ferom Rodrigesom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predviđen je i susret sa gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom, a tom prilikom će biti potpisan dokument kojim se Republici Srbiji predaje na upotrebu crkva-kapela Svetog Hrista.

Nikoliću će biti uručeni i ključevi grada Lisabona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U intervjuu agenciji Luza, Nikolić je pozvao portugalske biznismene da ulažu u Srbiji, a građane te zemlje da upoznaju njene prirodne lepote.

- Verujte, bićete prijatno iznenađeni -  naveo je Nikolić.

U pisanom intervjuu za agenciju Luza, Nikolić je naveo da Srbija "traži snagu u stvaranju čvrstih veza sa prijateljima širom sveta".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nama svu svi prijatelji dragi, ali želimo posebno da negujemo prijateljstvo sa zemljama kao što je Portugal sa kojima delimo iste civilizacijske i hrišćanske vrednosti. To su univerzalne vrednosti koje podrazumevaju miroljubivost, solidarnost, uzajamno razumevanje i još mnogo toga -  naveo je srpski predsednik.

Nikolić je rekao i da diplomatski odnosi Srbije i Portugala "imaju dugu istoriju" i da je "došlo vreme da se realizuju u punom kapacitetu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije naveo je da ima "puno prostora za unapredjenje bilateralnih odnosa pre svega na ekonomskom planu".

- Srbija ima odličan geografski položaj i brojne prednosti za ulaganja, visoko kvalifikovanu i vrednu radnu snagu, i brojne ugovore o slobodnoj trgovini. Ako se tome dodaju investitori iz Portugala mogli bismo da izvozimo bez carinskih troškova u veliki broj zemalja - naveo je Nikolić.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA