EU: U Srebrenici bio genocid!

 
  • 0

Spremni smo da to ponovimo kad god to bude bilo potrebno i to će biti jedna od tema razgovora novog predsednika Srbije i Žozea Manuela Baroza, kaže Pija Arenkilde Hansen, portparolka predsednika EK

Stav EU je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će biti na dnevnom redu susreta predsednika EK Žoze Manuela Baroza s predsednikom Tomislavom Nikolićem.

- Evropska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja istorije - rekla je Barozova portparolka Pija Arenkilde Hansen novinarima, osvrćući se na nedavnu Nikolićevu izjavu da u Srebrenici nije bilo genocida.

Ona je istakla da je u Srebrenici izvršen "genocid i zločin protiv čovečnosti" i da je to potvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

- Spremni smo da to ponovimo kad god to bude bilo potrebno - rekla je Hansenova.

Ona je potvrdila da će to biti jedna od tema razgovora Baroza i Nikolića 14. juna u Briselu.

Upitana da li će i pored takve izjave o zločinu u Srebrenici i poruke da je "Vukovar srpski grad", predsednika Srbije Nikolića bez ikakvih smetnji primiti čelnici EU, Barozova portparolka je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan.

- To je stav koji smo mogli da jako dobro stavimo do znanja u mnogim prilikama o tom užasu i tragediji i mislim da će taj stav biti snažno predočen ako bude nužno - dodala je ona.

Maja Kocijančić, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, istakla je da se od političkih lidera na zapadnom Balkanu očekuje da pokažu da su privrženi saradnji i pomirenju u regionu i da daju odgovorne izjave, preneo je Rojters.

- Politički lideri na zapadnom Balkanu moraju neprestano da pokazuju privrženost duhu saradnje i pomirenja u regionu. Kao i drugde u Evropi, od odgovornih političara se očekuje da koriste odgovornu, jasnu i nedvosmislenu retoriku-  izjavila je Kocijančić.

U intervjuu Televiziji Crne Gore koji je emitovan 31. maja, Nikolić je rekao i da je genocid teško dokaziv na sudu.

- U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti - kazao je novi predsednik Srbije.

(I. M. / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA