ŠTA JE TO KOHABITACIJA? Kad Tadić kaže Tomi...

 
  • 19

Reč "kohabitacija" rečnici bukvalno prevode sa: život udvoje, snošaj i spolno opštenje. "To je kad se svi lepo dogovore, sednu u fotelje i puše kohibe", kaže Ivan Tasovac, direktor Filharmonije

Najčešće spominjana strana reč u političkom govoru Srbije poslednjih dana je "kohabitacija", reč kojom bi se označila situacija u kojoj su predsednik i premijer iz suprotstavljenih stranaka.

Taj termin skoro je zaboravljen u protekle četiri godine, budući da su i predsednik i premijer Srbije bili iz redova DS, a posle pobede kandidata SNS Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, ponovo je izvučen iz političke riznice.

Kohabitacija je izraz koji se u politici upotrebljava za situacije kada izvršnu vlast u nekoj državi dele pojedinci, grupe ili političke stranke koje predstavljaju tradicionalne suparnike, odnosno koji su oštro ideološki, interesno ili na neki drugi način suprotstavljeni.

Ipak, ona, se razlikuje od dvovlašća s obzirom na to da dve strane, zahvaljujući Ustavu, imaju relativno jasno definisana ovlašćenja koja priznaju jedna drugoj, te su prisiljene da "žive zajedno", što je doslovan prevod latinske reči "cohabitatio".

"Vokabular" "kohabitaciju" objašnjava kao reč ženskog roda i prevodi je kao: stanovanje zajedno, život udvoje, snošaj i spolno opštenje.

Kohabitacija se, pak, na sajtu "Vikipedija" objašnjava kao pojam koji se odnosi na dogovor dve osobe koje nisu u srodničkim odnosima da žive zajedno, često kao deo emotivne ili seksualne veze.

Prema rečniku slenga "Vukajlije", ovaj pojam znači zaista tešku situaciju i javlja se u nekoliko oblika:

- Prvi i najbolji odnos između dve osobe suprotnog pola koje su u nekoj vezi nalik vanbračnoj zajednici i za njih se kaže da "kohabitiraju".

- Drugi oblik je identičan prvom, samo je to sada slučaj u odnosu osoba istog pola, što u Srbiji ne bi mogao biti slučaj samo ukoliko novi premijer bude žena.

- Treći i najgori oblik, po "Vukajliji", jeste kohabitacija DS i SNS, a za nju se kaže da može postojati samo u Srbiji, gde bi trebalo da važi sledeće pravilo:

Tadić: "Daj mi!"

Nikolić: "Ne dam! Ma, evo ti".

Konačno, Ivan Tasovac direktor Beogradske filharmonije  na svom Tviter profilu objasnio je kako on vidi pojam kohibatizacija: "Kad se svi sve lepo dogovore i onda sve batice sednu u fotelje i puše kohibe."

 

(D. Zlojutro)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anastasija

    23. maj 2012 | 15:39

    Ne može nas ništa začuditi na brdovitom Balkanu pa ni kohabitacija ... karte su otvorene, a utakmica tek treba da počne :)))

  • Maja

    23. maj 2012 | 16:02

    E sta sve nece mukice od politicara da pretrpe...nije im dosta sto lazu narod i lepo zive vec sad treba i zajedno da spavaju....mukice

  • Majkan

    23. maj 2012 | 19:15

    samo izmisljaju te kohabitacija, koalicija a pljackaju ovaj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA