BEZ STARCA NEMA UDARCA: Krkobabićev PUPS kroji novu vladu!

 
  • 5

Ukoliko SNS dogovori koaliciju sa DSS-om, URS-om i pet predstavnika manjina (bez Mađara), poziv za ulazak u vladu dobiće PUPS, koji sa svojih 12 mandata donosi većinu od 127 poslanika. Kontakti između SNS i PUPS postoje još odranije, tvrdi izvor Telegrafa

Sudbinu nove vlade Srbije u svojim rukama ne drži Ivica Dačić, već njegov koalicioni partner Jovan Krkobabić!

Naime, ukoliko lider PUPS-a odluči da samostalno izađe iz koalicije koja je na izborima osvojila 44 mandata i svojih 12 poslanika stavi na raspolaganje Jorgovanki Tabaković, koja će, po svemu sudeći, dobiti mandat za sastavljanje vlade od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u srpskoj politici mogao bi se desiti pravi veleobrt.

Uslov za to je da Nikolićevu većinu podrži i 16 poslanika URS-a Mlađana Dinkića, iz koga za sada dolazi samo zagonetna tišina. Matematika kaže da SNS ima 73 mandata. Ako se tome doda 21 poslanik DSS-a, kao i petoro predstavnika manjina (minus Mađari, koji su sinoć u izbornoj noći ponovili da će ostati uz Borisa Tadića i DS) i pomenutih 12 uz PUPS-a, odnosno 16 iz URS-a, eto cifre od 127 poslanika, dovoljne za formiranje nove vlade.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković kaže za Telegraf.rs da je u okviru SPS-PUPS-JS-a za pregovore s drugim koalicijama zadužen SPS, a da se njegova partija "brine o problemima penzionera i socijalnoj pravdi".

- Prema koalicionom  dogovoru, strankama je omogućeno da pojedinačno biraju partnere, ali ja verujem u snagu naše koalicije. Razgovor će se, pre svega, odvijati između Dačića, Krkobabića i Markovića, a potom će se ono što je dogovoreno predočiti nekom trećem. Po mojoj proceni, to će biti stranka s kojom je već napravljen dogovor - zagonetan je Čolaković.

Izvor Telegrafa, međutim, tvrdi da je u prethodnih dve godine bilo kontakata i razgovora između vrha naprednjaka i "penzionera".

- Razgovaralo se o nekim programskim stvarima, o tome koliko je SNS sporeman da podrži stavove PUPS-a u pregovorima sa MMF oko penzionog fonda. Nema razloga da se ti pregovori sada ne obnove, s obzirom na činjenicu da će SNS, tj Jorgovanka Tabaković, verovatno dobiti mandat da pokuša da sastavi vladu, kaže naš sagovornik odlično upućen u odnose dve partije.

Potpredsednik JS-a Petar Petrović takođe tvrdi da će se, bez obzira na rezultate predsedničkih izbora, nastaviti razgovori koalicije SPS-PUPS-JS i koalicije okupljene oko DS.

- Ne možemo da menjamo rezultate izbora, oni su takvi kakvi su, građani su dali glas onome za koga su mislili da treba da daju - ističe Petrović i podseća da je koalicija SPS-PUPS-JS dala podršku Tadiću koji je u Jagodini pobedio Nikolića.

- Želimo Nikoliću da čestitamo i poželimo uspešan rad na mestu predsednika Srbije, ali što se tiče pregovora oko vlade, mislim da tu neće biti nekih većih problema i da će se nastaviti započeti razgovori između lidera koalicije SPS -PUPS JS i DS i još nekog ko bude prihvatio program naše koalicije - napominje Petrović.

Potpredsednica URS-a Suzana Grubješić kratko je za Tanjug rekla da je u ovom trenutku njihovo mišljenje manje bitno od "aktera koji će direktno uticati na formiranje vlade".

S druge strane, lider NS Velimir Ilić kaže da još nije bilo formalinih razgovora s predstavnicima drugih stranaka.

- Možda se neko sastajao, na kafi, ali to nisu bili pregovori - štur je Ilić.

(A. P. / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heroes

    21. maj 2012 | 18:35

    Haha sad moze i URS sa naprednjacima,pa oni su pricali da ce da hapse Mladju a sad bi u vladu sa njim toliko o tome

  • Namćor

    21. maj 2012 | 18:19

    Ili će biti da će Dačić na kraju da kaže nisam ja hteo sa Tomom nego Krka zapeo. E, da mi ja da prespavam dok se stoka ne dogovori!

  • MONARH KALIST

    21. maj 2012 | 21:37

    I SA CRNIM DJAVOLOM JE BOLJE NEGO SA ZUTIM . UZETI IM VLADU I ZA SVA VREMENA IH IZBRISATI . NARAVNO , NE ZABORAVITI STA SU RADILI , KOLIKO SU KRALI .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA