(VIDEO) POGLEDAJTE DIRLJIV GOVOR PRINCA ČARLSA: OVO je monarh poručio u svom obraćanju NA SRPSKOM

 
  • 26

Britanski princ se na početku govora okupljenima obratio na srpskom jeziku, što su oni pozdravili aplauzom, kao i ceo govor

Princ od Velsa poručio je večeras u Narodnoj skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.

- Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da vam se kratko obratim - rekao je princ Čarls na srpskom jeziku pred zvanicama na prijemu u skupštini.

On je zatim nastavio govor na engleskom jeziku pozdravivši izuzetan napredak na ovim prostorima i naglasio da su se posle strašnih događaja u prošlosti vraćeni stabilnost i mir.

On je istakao da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju.

- Jedinstvo se najviše gradi prevazilaženjem. Majka Tereza je rekla „Mi osećamo da je ono što radimo samo kap u okeanu, ali okean bi bio manji da nije te kapi“. Za pomirenje je potrebna volja svih, od političkih i verskih vođa do građana. Potrebna je i podrška prijatelja sa svih strana. Pozdravio bih sve u regionu koju su bili spremni da pređu most kako bi stvarali srećnu budućnost - rekao je princ.

- Uveravam vas da je Britanija sa vama dok gradite svoju zajedničku budućnost. Mir i stabilnost u regionu značiće bezbedniju budućnost za sve. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost - naglasio je princ Čarls u svom obraćanju.

On se osvrnuo i na odnos Velike Britanije prema regionu kroz istoriju.

- U ovoj sobi stoje slike člnova britanske vojne medicinske misije koja je doša u Srbiju tokom Prvog svestkog rata. Mnogi su tu umrli u epidemiji tifusa ne želeći da napuste svoje pacijente. Osobe i događaji koji povezuju dva naroda 1916. Vladika Velimirović je bio prvi sveštenik pravoslavni koji je držao propoved u Crkvi Svetog Pavla, mnogi umetnici danas su u Velikoj Britaniji. Ukratko, odnos Velike Britanije o tome govori na svim nivoima - kazao je on.

Posle govora su intonirane himne dve zemlje.

Ovo je njegovo jedino javno obraćanje tokom posete regionu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    18. mart 2016 | 00:13

    sto nisi 91/99 dosao i rekao..stop srbi su nasi saveznici bili branili nase pilote u 2 svetskom ratu..itd itd borile protiv fasizam..ne nego nas prodali i oni i francuzi..a sad nas j...koliko mogu..

  • Cash®

    18. mart 2016 | 01:43

    Sve bi bilo dobro i dirljivo kada Englezi ne bi jedno govorili, a drugo radili uz svesrdnu pomoć drugih kameleona.

  • Tanja

    18. mart 2016 | 00:26

    Aco,Aco pa i kum prica srpski a ti sedi dole, jedan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA