DA LI ĆE SRPSKI BORBENI AVIONI NADLETATI KOSOVO? Evo šta znači odluka NATO-a da vrati vazdušni prostor Srbiji! (VIDEO)

 
  • 62

Da li će srpski avioni moći da nadleću i Kosovo i Metohiju, pošto je prvi čovek NATO-a rekao da je KFOR ukinuo ograničenja koja su u proteklih 16 godina važila za delove srpskog vazdušnog prostora

NATO VRAĆA SRBIJI VAZDUŠNI PROSTOR! Posle ovih reči odmah su u Srbiji krenule misli i maštanje o preletu srpskih "Mig-ova", "Orlova" i "Lasti" nad Kosovom. Da li je to zaista tako i hoće li srpska vojska konačno vratiti suverenitet nad nebom celokupne svoje zemlje ostaje da se vidi, ipak čini se, onako "na prvu loptu", da će to ostati još jedan srpski san!

OVO JE NAJVEĆA TAJNA NATO PAKTA: Prvi čovek ALIJANSE odrastao je u Beogradu i na ĆEVAPIMA, othranila ga SRPKINJA!

Pre par dana bili smo svedoci istorijske posete prvog čoveka NATO-a Srbiji, a njega je svečano uz intoniranje himne "Bože pravde" dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić. Odmah po dolasku u Beograd generalni sekretar Jens Stoltenberg u grad u kome je odrastao, doneo je lepe reči i vesti za sve Srbe!

PRVI ČOVEK NATO-a POKLONIO SE SRPSKOJ ZASTAVI: Vučić uz sve počasti dočekao Stoltenberga! (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ta vest glasila je da je KFOR ukinuo ograničenja koja su u proteklih 16 godina važila za delove srpskog vazdušnog prostora, što je na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Srbije Aleksandrom Vučićem i Stoltenberga označeno kao "novi početak odnosa NATO i Srbije".

STOLTENBERG TVRDI: Meta napada NATO-a nisu bili Srbi već Milošević

- Saradnja podrazumeva situaciju u kojoj svi dobijaju... Ograničenja koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora su ukinuta, što znači punu integraciju Srbije u vazdušni prostor Evrope - konstatovao je Stoltenberg.

Upitan da li je u planu potpuno povlačenje KFOR-a sa Kosova, Stoltenberg je kazao da je to najduža vojna operacija NATO, što pokazuje jaku posvećenost Alijanse stabilnosti regiona, ali da se radi na tome da se dođe do situacije u kojoj KFOR više neće biti potreban.

S druge strane, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da apeluje da KFOR ostane prisutan, jer je to "ključ" za stabilnost severa Kosova i srpskih crkava i manastira.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li ukidanje ograničenja za srpski vazdušni prostor (a Kosovo je Srbija) znači to da će naprimer srpski pilot, moći da sedne u jedan od "Mig-ova" i da poleti do Prizrena naprimer?

Odgovor na ovo pitanje daje za Telegraf.rs poslanik SNS-a i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun:

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Vazdušna zona bezbednosti je od administratvine linije prema centralnoj Srbiji, a ne prema Kosovou i Metohiji. To znači da "relaksacija VZB" ne znači mogućnost da naši borbeni avioni lete iznad KiM.

(D. Z. / M. P.)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • culafic vinka

    29. novembar 2015 | 10:40

    Kosovo je deo Srbije pa samim tim bih nasi avioni trebali imati pravo kontrole srpskog vazdusnog prostora.

  • Messi

    29. novembar 2015 | 15:38

    I sad NATO treba da donese odluku o tome dal mi mozemo da naldecemo nasu teritoriju. Pa TITO da je ziv pojeo bi NATO.

  • D.P.

    29. novembar 2015 | 11:53

    Rusi lete nad Krimom jer su ga vratili. Srbi da lete nad Kosovom da bi ga vratili. Ako nas skinu sa neba onda da bacimo letke na kojima piše" Kosovo je Srbija"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA