Brisel UKLANJA PARK MIRA, a ćuti na podizanje zida u Mađarskoj!

 
  • 5

- Preporučujem im da umesto novog zida postave parkove mira i da počnu da razgovaraju sa onima koji su pobegli iz svojih domova jer su oni i njihove porodice fizički ugroženi - naveo je Rakić

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić preporučio je mađarskim vlastima da umesto zida postave parkove mira i ocenio da su ovi novi zidovi koje oni planiraju da izgrade "sramota kolevke civilizacije čovečanstva".

- Preporučujem im da umesto novog zida postave parkove mira i da počnu da razgovaraju sa onima koji su pobegli iz svojih domova jer su oni i njihove porodice fizički ugroženi - naveo je Rakić u saopštenju povodom odluke Mađarske da podigne ogradu na granici sa Srbijom zbog velikog priliva ilegalnih migranata.

Gradonačelnik smatra "da zidovi nikad ne mogu biti toliko veliki i jaki da zaustave ljude čija je osnovna fizička bezbednost ugrožena, navodeći da se u parkove mira ugrađuju cigle ljudske solidarnosti, poštovanja sloboda i dostojanstva čoveka, a u zidovima zagrađuje demokratija kilometrima žice".

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Takav rezultat bio bi jednako dobar kao što je bio dobar u slučaju Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, uprkos problemima i povremenim incidentima - naveo je Rakić i podsetio da se mir strpljivo i dugotrajno gradi i lako se postiže kada ga obe strane žele i brinu jedna o drugoj.

- Građani u Severnoj Mitrovici su bezbedni, građani u Južnoj Mitrovici nisu ugroženi i slobodni su da dođu. U našoj Mitrovici većina građana ipak nastoji da izgradi mir, kao i većina građana Evrope, uprkos turbulentnim vremenima- ističe on.

Podsetio je da je na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici pre skoro tačno godinu dana, u opravdanom strahu za bezbednost svojih sugrađana posle uklanjanja betonske barikade na ovom mostu, otvorio most za sve građane i sagradio Park mira, kao meku tampon zonu štiteći svoje sugrađane od realne pretnje nekontrolisanog i bezbedonosno-politički nedobronamernog masovnog prelaska Albanaca na severnu stranu Mitrovice.

Foto: Tanjug / Boki Foto: Tanjug / Boki

Prema Rakićevom mišljenju to je putokaz kako jedan park na samom mostu može biti upravo mesto spajanja i slobode za sve, pa i za dojučerašnje neprijatelje.

-K ada je u Briselu EU domaćin napornih razgovora premijera Srbije i Kosova na kojima se lome koplja o tome da li će se ukloniti Park mira na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, mađarska vlada donosi odluku o započinjanju izgradnje zida visokog četiri metra, duž cele granice sa Srbijom - ističe gradonačelnik i dodaje da "tu odluku Mađarska donosi kako bi svoju evropsku demokratiju zaštitila od sve većeg broja unesrećenih iračkih i sirijskih građana koji pod naletom islamskog ekstremizma napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnijim utočištem u baš toj demokratskoj Evropi".

(S. S.)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Annuit coeptis

    25. jun 2015 | 11:43

    Evropejci eto vam sad vasa evropa. Nasi prijatelji. Bukvalno nas ogradjuju kao logor.

  • iznogud

    25. jun 2015 | 17:26

    njihovi zidovi su demokratski,njihovi vojnici su humani,deca neplacu za roditeljima koji su stradali od njihovih metaka,njihove ograde su u sluzbi slobode kretanja,samo ono sto nije njihovo je zlo a oni nemaju alternativu,oni su eu

  • Mica

    25. jun 2015 | 11:27

    Samo ne kao onaj srpski u Pristini, vise razdvaja nego sto spaja. Nije bas dobra ideja, ali kakvi su nam politicari bolje se ne moze ni ocekivati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA