NA DANAŠNJI DAN UMRLA JE JUGOSLAVIJA I TITOV KOMUNIZAM: A Milošević je ZAGOSPODARIO Srbijom! (VIDEO) (FOTO)

 
  • 81

Jugoslavija je počela da se raspada kada su Slovenci i Srbi počeli da imaju drugačiju viziju budućnosti. Na poslednjem Kongresu Saveza Jugoslavije Slovenci su rekli simbolično "ne" Jugoslaviji. Taj Kongres je bio početak kraja, a evo šta se sve desilo na njemu

Na današnji dan pre 25 godina u "Sava Centru" počeo je 14. vanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije, koji je trajao dva dana - do 22. januara. Na kongresu su prisustvovali delegati iz svih republika i pokrajni, kao i partijska delegacija JNA. Međutim, ono po čemu je ovaj kongres karakterističan je što su se na njemu sukobile srpska i slovenačka delegacija, nakon čega je slovenačka napustila kongres. Mnogi smatraju da je to bio početak procesa koji je vodio ka raspadu Jugoslavije.

Sukob je nastao oko toga što se srpska strana zalagala za centralizovanje Jugoslavije, dok su Slovenci predlagali konfederaciju partije i države. Svi predlozi slovenačke delegacije, koju je predvodio Milan Kučan, bili su odbijeni. Istovremeno, srpski predlozi su prihvatani većinom glasova.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Posle dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, delegacija SK Slovenije napustila je, 22. januara kongres. Naime, na drugoj plenarnoj sednici gotovo na kraju same rasprave o sadržaju deklaracije, Ciril Ribičič, predsednik CK Slovenije pozvao je svoje delegate iz svoje republike da napuste kongres. Kao razloge naveo je da su donete odluke pokazale da ne samo da se ne želi slovenački amandman po kome SK YU treba da se preobrazi u samostalne republičke organizacije koje se slobodno udružuju u Savez komunista Jugoslavije, već se ne želi ni minimum koji bi obezbedio samostalnost i autonomnost u prelaznom periodu do usvajanja novog programa i statuta.

- Delegati Slovenije su preglasani kada se radilo o bitnim opredeljenjima usvojenim na njihovom kongresu kao što su zalaganje za Evropu, za ljudska prava i slobode i oko federativnog uređenja - rekao je tada Ribičič.

Odmah nakon toga, šef delegacije SK Srbije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka.

- Drugarice i drugovi, prihvatanjem predloga za prekid rada 14. vanrednog kongreza Saveza komunista Jugoslavije, SKJ bio bi praktično raspušten i obazglavljen sa neizvesnim vremenom konstituisanja, što u ovim uslovima krize u kojima se nalazimo može da proizvede veoma teške posledice za Savez komunista za celu našu zemlju i njenu budućnost. Smatram da Kongres ne treba da prihvati bilo kakav predlog da prekine sa radom, već da u sastavu u kome ga čine delegati koji se po svom sopstvenom uverenju i pred izbornom bazom osećaju obaveznim da sačuvaju jedinstveni Kongres saveza Jugoslavije, nastave da rade i donesu odgovarajuće odluke i izaberu centralni komitet i utvrde smernice za dalji rad bez prekidanja kongresa - rekao je tada Slobodan Milošević

Međutim, tome se oštro suprotstavila delegacija SK Hrvatske. Oni su saopštili da će, ukoliko se to bude desilo, i oni napustiti kongres. Njima su se pridružile delegacije SK Makedonije i SK Bosne i Hercegovine.

Odlazak Slovenaca na dramatičnoj sednici ispraćen je aplauzom, da bi drugog dana 14. kongresa skup napustili i Hrvati predvođeni kasnijim premijerom Hrvatske i liderom SDP Ivicom Račanom.

Račan je prethodno upozorio da je teško govorti o jugoslovenskom identitetu bez delegata Slovenije i o bilo kakvom "Kongresu saveza komunista" i predložio da se prekine sa radom, jer ni delegati Hrvatske pod takvim okolnostima ne žele da učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka, "ni glasanjem za, ni glasanjem protiv".

Milan Pančevski zaključio je rad kongresa i rekao da će on nastaviti rad. Ali se to u narednim danima nije desilo. Time je, nakon 45 godina, prekinuta vladavina SKJ. Ovaj događaj bio je jedan od ključnih u raspadu SFRJ.

Postupak Slovenaca je u to vreme u medijima različito propraćen, ali im je svakako zamereno što su na savezni kongres došli sa imperativnim mandatom i željom da saveznom kongresu nametnu svoj predlog za statutarnu promenu. Ovako je dnevnik RTS-a prenosio dešavanja sa kongresa:

Legendarni sarajevski ''Nadrealisti'' taj događaj su ovekovečili u skeču koji prati pesma ''Rastajemo se mi''.

Iako su "Nadrealisti" napravili samo skeč, on je itekako imao vizionarsku poruku. Naime, ovaj događaj nije predstavljao samo kraj Sveza komunista Jugoslavije, već i kraj Jugoslavije. Bilo je više nego vidljivo da Srbija, Slovenija i Hrvatska imaju potpuno drugačije poglede na budućnost u Jugoslaviji, nego što to ima Srbija. Drugačije vizije, na ovom Kongresu jasno i izložene kasnije su dovele do raspada i smrti Jugoslavije.

Savez Komunista Jugoslavije je imao veliki uticaj na održavanje i razvoj državnog jedinstva Jugoslavije, a ovaj 14. je bio pokušaj nasilnog spašavanja jedinstva iste. Jer drugačije vizije Srba i Slovenaca i jačanje nacionalizma bilo je vidljivo i ranije, a ti sukobi, različiti stavovi umnogome su narušavali jedinstvo, koje je poljuljano momentom i kada su formirani Savez komunista Srbije i Savez komunista Slovenije.

(M. B.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane-Amer

    20. januar 2015 | 18:10

    Kamo srece da smo se tada razisli i odvojili svako za sebe po Republikama dans bi svi stajali ekonomski i finansijski mnogo bolje,samo su tajkuni i kriminalci najbolje prosli u svemu ovome a svi znamo kako mislim na sve bivse republike SFRJ.Pozdrav svim postenim CITAOCIMA na BALKANU!

  • xyz 20

    20. januar 2015 | 17:28

    Najveci pronalazaci svih vremena su Nikola Tesla i Slobodan Milosevic. Prvi je izmislio dvosmernu struju a drugi izolaciju....

  • l@ufer

    20. januar 2015 | 20:06

    Rspad Jugoslavije nije slučajnost, niti krivica ni Miloševića, niti Srba i Srbije. Oni koji su želeli raspad te zemlje,želeli su to učiniti čak i dok je Tito bio živ. To zajedništvo su neke zemlje, kao Slovenija i Hrvatska samo iskoristile povoljan momenat za to. Priča o "Velikoj Srbiji" je samo jedan pridev, koji je nekom odgovarao da bi izazvao mržnju prema Srbima jer, kada je stvarana prva Jugoslavija, a koju su svojim žrtvama stvorili baš Srbi, nije tako nazvana, nego je stvorena kao jedna zajednica Srbi, Hrva i Slovenaca. Ako je neko želeo da stvara VS, zašto bi je nazvao KSHS. Moja poruka je da se više NIKADA ne stvara takva "zajednica" jer uvek izgibosmo dok je stvorimo ili odbranimo. Drugo, i ovo stalno gledanje u istoriju prošlosti, teško da ćemo doživeti istoriju budućnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA