VUČIĆ U PARIZU: Francuzi su prijatelji Srbije!

 
  • 29

- Ostaćemo na evropskom putu i održavaćemo dobrosusedske odnose u regionu. Pozvali smo francuske investitore da ulažu u Srbiju - rekao je Vučić nakon sastanka sa premijerom Francuske Manuelom Valsom

Prema oceni predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića današnja poseta Francuskoj je uspešna, a on od nje očekuje konkretne rezultate.

On se tokom dana sastao sa premijerom Francuske Manuelom Valsom, a teme razgovora su bile donatorska konferencija, koja će biti održana u Briselu 16. jula, evropska pitanja, ekonomski odnosi, regionalna saradnja i projekat izgradnje metroa.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, francuski premijer Manuel Vals naglasio je da su bilateralni odnosi veoma kvalitetni i da, osim istorijskih veza, postoji još mnogo tema na kojima se mogu produbljivati.

Premijer Vučić je istakao da Francuska treba da iskoristi priliku i više se angažuje oko Srbije zbog tradicionalno dobrih odnosa dva naroda.

Tokom sastanka je konstatovano da se u Srbiji sprovode veoma važne reforme, a da joj geografski položaj omogućava da bude ekonomski centar regiona.

Vučić je naveo i da Srbija zna svoje obaveze i da će sve učiniti da ih ispuni do 2018. godine.

- Ostaćemo na evropskom putu i održavaćemo dobrosusedske odnose u regionu. Pozvali smo francuske investitore da ulažu u Srbiju - rekao je Vučić.

On je dodao da je pozvao Valsa da dođe sa francuskim privrednicima, te da će francuski premijer i posetiti Srbiju na jesen.

- Nadamo se da ćemo uspeti da obezbedimo veće francusko prisustvo u Beogradu, Srbiji, na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka sa Valsom.

U izjavi novinarima Vučić je rekao da je naišao na odličan prijem te da je urađeno nekoliko važnih stvari za našu zemlju.

- Ono što danas u Srbiji ne postoji, na primer, železnički sistem, dogovorili smo da u bućnosti rešavamo zajedno s Francuzima. Dogovorili smo, takođe i zajedničke akcije u oblasti poljoprivrede, počev od aflatoksina, a rešavaćemo ih zajedno i koristeći francusko iskustvo i znanje - objasnio je Vučić.

Najavio je skori završetak razgovora s kompanijom Hačinson o dolasku i ulaganju u Srbiju i dodao da je reč o konkurentima Kuper standarda i Kontinentala, kao i da će to biti investicija u opštinu Ruma.

Vučić je naveo i da je francuski ministar ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arno Montbur bio izuzetno otvoren u razgovoru, blagonaklon prema Srbiji, te da je istakao da postoji velika želja da se Srbiji pomogne ne samo u političkom smislu i na evropskom putu, već i tako da ljudi u Srbiji to u narednom periodu osete.

Kako je rekao, razgovarano je o mnogim projektima za koje su Francuzi zainteresovani, između ostalih i o aerodromu u Beogradu, pri čemu je on, dodao je, insistirao na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Ministar Montbur je, prema njegovim rečima, izrazio spremnost Francuske da razmotri načine i modele finasniranja metroa tako da ne utiču na povećanje javnog duga niti na veći fiskalni deficit, čime bi Srbija "dramatično povećala šanse za ekonomski oporavak u narednom periodu".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. jul 2014 | 22:42

    Mi Srbi treba da se uhvatimo za ruke i da se sami cupamo iz bule. Francuzi gledaju samo svoj interes kod njih nema prijateljstva

  • Brka

    4. jul 2014 | 00:37

    Pola neka se realizuje od onoga što su pomenuli i biće odlično i ova poseta će biti više nego uspešna.

  • Medicinska sestra

    3. jul 2014 | 20:54

    Niko ne moze da zaboravi ono sto je Francuska ucinila sa Srbiju kroz istoriju a sada je opet momenat da nam se nadje kao pravi prijatelj kada je najteze da se pokrenemo i postanemo bar priblizno slicni zemljama u okruzenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA