Balkan i dalje gori: Ponovo se rasplamsali požari u Hrvatskoj, vatrena stihija u Bosni ostavlja pepeo za sobom (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Požar koji je u sredu naveče prešao iz Crne Gore u Hrvatsku na brdu Bjelotina poviše konavaskog sela Bani, nakon što je dan kasnije stavljen pod kontrolu, noćas se ponovo rasplamsao

Tokom proteklih nedelju dana stravični požari su zahvatili zemlje u regionu. Gorelo je hrvatsko i crnogorsko primorje, a ni Bosna nažalost nije ostala pošteđena. Vatrogasci su davali sve od sebe da ugase vatrenu stihiju i da smire situaciji. Stigla je i međunarodna pomoć pošto su se spasilačke službe našle na izmaku snaga i sredstava. Dosta se u medijima i komentarisalo šta je uzrok ovih požara, za koje mnogi kažu da su podmetnuti. Policija aktivno sprovodi istrage, a evo kakva je trenutna situacija na Balkanu.

Najpotresniji snimci vatrene stihije koja guta jadransko primorje: Ovaj čovek je spasavao slepog komšiju iz kuće u plamenu! (VIDEO)

Crna Gora

U Crnoj Gori su svi požari stavljeni pod kontrolu, iako i dalje tinja onaj kod Zabrđa i Mrkova, kod Herceg Novog.

Iz Službe zaštite i spasavanja Herceg Novom saopšteno je da su njihovi vatrogasci veliku pomoć dobili su od kanadera iz Hrvatske koji su, kako tvrde, bili efikasniji od protivpožarnih letelica iz Ukrajine.

Foto: Tanju/AP/Edib Tahirović

Aktivan je i požar na Vidovom vrhu koji je zahvatio nepristupačan teren i ne preti objektima.

- U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari na Konjevićima. Na lokacijama gde su prethodnih dana bili aktivni požari još ima aktivnosti, ali je situacija znatno bolja i pod kontrolom - saopštio je Direktorat vanredne situacije, prenela je RTCG.

Tokom prethodnog dana pored vazduhoplova iz Ukrajine, Švajcarske i Bugarske, u gašenje požara uključili su i kanaderi iz Hrvatske, koji su delovali u pograničnom pojasu između Crne Gore i Hrvatske.

Foto: Srđan Stanković

Inače, juče popodne na tivatski aerodrom sletela su još dva izraelska vazduhoplova tipa Air Tractor koji imaju kapacitet nosivosti po 3.000 kubika vode i oni će već dana biti operativni, navode iz Direktorata.

Što se tiče Podgorice, iz Direktorata navode da nema aktivnih požara, dok su, kad je reč o Danilovgradu, aktivna požarišta u Donjem i Gornjem Zagaraču prema Markovini, i trenutno su pod kontrolom.

Na Cetinju su aktivni u Katunskoj nahiji i to u Lastvi Čevskoj, na Markovini i u Cucama, Rvašima, Carevom Lazu. U Kotoru je aktivan požar u mestu Bigova.

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada saopšteno je da su vatrogasci tokom noći ugasili nekoliko manjih požara - na Starom aerodromu, Koniku i blizu Duvanskog kombinata.

Foto: Selena Tasić

Hrvatska

Požar koji je u sredu naveče prešao iz Crne Gore u Hrvatsku na brdu Bjelotina poviše konavaskog sela Bani, nakon što je dan kasnije stavljen pod kontrolu, noćas se ponovo rasplamsao, ali ne ugrožava kuće, potvrdio je danas komandant JVP Konavle Mario Magud.

- Vrhove Bjelotine gasiće zračne snage. Požar je sad ušao nekih 800 metara na područje Opštine Konavle i jutros će ga gasiti dva kanadera. Imamo jednu stazu kojom ćemo pokušati doći do dela požara koji se spustio niže, no do samih vrhova i dalje ne možemo doći - rekao je Magud.

Foto: Tanjug/HINA/MARIO Strmotic

Ovaj požar zahvatio je oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane, preneli su hrvatski mediji.

Dobrovoljno vatrogasno društvo opštine Gradac objavilo je fotografiju cigarete uz koju su papirom pričvršćene šibice, što vatrogasci smatraju delom piromana.

- Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, jutros u Gradcu na jedinom mestu koje je još uvek ostalo netaknuto vatrom, pronađena cigareta oko koje su omotane šibice, služila je piromanu da odloženo zapali vatru kako bi na vreme mogao pobegli sa lica mesta. Mi rizikujemo živote, ulazimo u vatru, spašavamo ljude i imovinu, šta oni rade, podmeću, je li ovo terorizam??? - pitaju vatrogasci DVD-a Gradac.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, preliminarno je izvestio juče vladu o požaru u Dalmaciji rekavši da je uzrok otvoreni plamen ili žar. Rekao je da je isključeno da je uzrok požara dalekovod.

Foto: Tanjug/AP

Bosna i Hercegovina

Požar koji već danima gori na Čvrsnici, u opštini Jablanica, u toku noći se intezivirao, ali brojni vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite danas nastavljaju planirane aktivnosti.

Prema rečima Omera Nezirića iz jablaničke Civilne zaštite sada je cela planina pod dimom i teško je videti kako je pravo stanje.

Printksin: Youtube/TV1 HD

- Jutro je prigušilo vatru, mislim da sada nema otvorenog plamena, ali je dan vedar, temperature će biti više i očekivati je novo aktiviranje - kazao je Nezirić.

Prema njegovim rečima, brojni vatrogasci su noć proveli na planini, u dva uspostavljena kampa i danas nastavljaju akcije odvajanja požara od dela planine koji nije bio zahvaćen i same akcije gašenja.

U slučaju povoljnijih vremenskih prilika helikopteri Oružanih snaga ponovo će biti aktivirani i vazduhoplovi.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, ocenio je da je stanje jutros dosta bolje, a da će danas probti da uđu dublje u planinu

Očekuju, kazao je, podršku helikoptera Oružanih snaga. Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar kažu da ovog jutra imaju dva aktivna požara na ovom području.

Još uvek gori na Podveležju, lokalitet Ravnica i Kamene, blizu entitetskih linija, dok gašenje otežavaju otežavaju minska polja.

Pojavio se požar i na Gubavici, gde je upućena ekipa vatrogasaca na gašenje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA