U ovom mestu u Srbiji svi koji su završili fakultet su zaposleni!

 
  • 3

Sa fakultetskom diplomom vrate se u rodni kraj, stažiraju i dobiju posao

Trgovište je godinama pominjano kao najsiromašnija opština u Srbiji. Danas je ta slika drugačija. Prema poslednjim statističkim podacima, Trgovište ima najveće prosečne plate u Pčinjskom okrugu - nešto više od 43.000 dinara. To je rezultat zapošljavanja mladih i obrazovanih. Na tržištu rada više nema nezaposlenih sa fakultetom.

Nekome 83.000, a nekome 25.000 dinara: Kolike su plate po gradovima u Srbiji?

Sa fakultetskom diplomom vrate se u rodni kraj, stažiraju i dobiju posao. Za većinu mladih to je samo san, a za Milicu i Slađana stvarnost. Dobili su posao u struci, nekoliko meseci po završetku studija.Milica Antić, doktorka u Domu zdravlja u Trgovištu, kaže da joj mnogo znači što je posle završenog fakulteta odmah počela da radi u struci.

Profesor Slađan Dešić doveo je, kaže, i devojku iz Zaječara koja je počela da stažira u vrtiću: "Nama mladima mnogo znači ovaj posao, zato što smo svi zaposleni ostajemo ovde, ne idemo dalje".

Opština daje subvencije, preko projekata, mladim obrazovanim ljudima kako bi sprečila iseljavanje. U poslednjih 12 meseci posao je dobilo šezdesetoro mladih.

- Oni su angažovani u javnim ustanovama, u lokalnoj samoupravi, u Domu zdravlja. Mi njih angažujemo kako bismo ih zadržali ovde, oni imaju redovna primanja - kaže Saša Dojčinović iz Kancelarije za mlade u Trgovištu.

Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište kaže da je zapošljavanje mladih, a prvenstveno fakultetski obrazovanih, čije su zarade malo bolje, svrstalo Trgovište u red opština sa boljim primanjima.

Prosek povećavaju plate u državnim ustanovama, dok su u privredi zarade i dalje niže.

Slađan Davidović, vlasnik preduzeća VENS-TR kaže da se kod njih plate kreću od 25 do 28 hiljada dinara: "Mi smo mlado preduzeće koje je otvoreno pre nekoliko meseci, imamo desetak  zaposlenih. Nadamo se da će sa povećanjem proizvodnje, biti povećana i plata."

Opština Trgovište ima oko 5.000 stanovnika, svaki četvrti je nezaposlen. Na Tržištu rada nema ljudi sa visokom stručnom spremom, ima najviše nekvalifikovanih radnika.

Prema podacima Zavoda za statistiku, meštani Trgovišta, u poređenju sa ostalim opštinama u Pčinjskom okrugu, imaju najveću zaradu, 43.215 dinara, a najniža primanja 35.986 dinara su u Vranjskoj Banji.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    11. april 2018 | 15:07

    A koliko njih se vraca u Trgoviste kad zavrse faks? Niko, ili 2. I eto svi su zaposljeni.

  • Dzela

    11. april 2018 | 15:08

    Pa sad sve popunjeno za narednih 30godina a gdje ce ostali se zaposlit vise a to mjesto prvi put cujem koliko ima stanovnika uspijevaju li banane i kava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA