NOĆ MUZEJA: 190.000 ljudi u Beogradu (FOTO)

 
  • 0

Najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

"Noć muzeja" sinoć je održana u 68 gradova Srbije, na 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji.  Jubilarna, 10. "Noć muzeja" , prema oceni organizatora, potvrdila svoj značaj, čvrsto držeći treće mesto po veličini i značaju u Evropi, među 40 zemalja.

Dobro raspoloženje vladalo je tokom noći ulicama Beograda, Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Subotice, Niša, Bora, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Smedereva, Čačka...

U prestonici zabeleženo je 190.000 poseta na 60 lokacija sa 115 sadržaja koje je videla 21.000 posetilaca. Najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša, ali i novo zdanje Jugoslovenske kinoteke i Palata Srbije. Tajnu lokaciju - beogradsku mumiju, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, videlo je 550 najvernijih fanova "Noći muzeja".

Novi Sad je zabeležio 120.000 poseta, a građane najviše su zanimali programi koje su pripremili Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske. Čekalo se u redovima za ulazak u unutrašnjost sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, brod Rečne flotile, kao i za program "Lice sa novčanice" u OTP banci, navedeno je u saopštenju organizatora.

Gerilski mural na kući Ðure Jakšića naišao je na odobravanje posetilaca manifestacije u Kragujevcu gde je od 18 do dva sata posle ponoći zabeleženo više od 20.000 poseta. U Muzeju stara livnica izložba fotografija "Zastava oružja", Narodni muzej, ali i koncerti "Block Out"-a i "Parlamenta" držali su budnim posetioce "Noći muzeja" u tom gradu.

Rituali i običaji srpskog i vlaškog stanovništa u gradskim i seoskim sredinama Bora imali su 2.000 poseta, a izložbu pod nazivom "Udaj se za mene" upotpunile su modna revija venčanica i blokovi ljubavne poezije i aforizama na temu braka.

U Šapcu, na 13 lokacija, najčešći posetioci, prema rečima organizatora, bile su porodice sa decom. Najpopularnija je bila izložba modela sešira u Narodnom muzeju, kao i obeležavanje 200. godišnjice od izlaska prvog dnevnog lista "Novina serbskih". Na severu Srbije, u Subotici, najviše se šetalo kroz Gradski muzej čija je izložba bila posvećena jubilejima - 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i 165 godina od pobede njegove reforme.

Reklame u Vojvodini od 1941. godine izazvale su veliku pažnju pa su subotički muzeji, galerije i izložbeni prostori zabeležili 12.000 poseta u samo jednoj noći. Od 17 lokacija u Nišu, najinteresantnije za obilazak bili su Narodni muzej, u kome je otvorena izložba skulptura vajara Antuna Augustinčića, Ćele kula i dečja izložba "Budućnost u boji" u Dečjem centru Niš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA