BG STUDENTI: Dole Hag! Svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 4

Studenti zahtevaju od Skupštine Srbije da usvoji Rezoluciju o osudi presuda Haškog tribunala, kao i pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN o statusu Haškog suda. Toma Fila poručio: "Haški sud je danas etnički čist, samo Srbi robijaju"

Više hiljada studenata beogradskih fakulteta predalo je svoje zahteve predsedniku Narodne skupštine Nebojši Stefanoviću. Studentima su se obratili poznati advokati i profesori Pravnog fakulteta, koji su jednoglasno poručili da je "Tribunal u Hagu" zločinačko udruženje i da kao takvo ne treba da postoji. Saobraćaj u centru grada još uvek je u prekidu, a u Ulici vojvode Stepe kao i na Autokomandi stanje je nešto bolje.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti, FON-a, Više Elektrotehničke škole i Farmacije, zajedno sa studentima još nekoliko fakulteta u 13 sati stiglo je pred Dom Narodne Skupštine. Oni su predsedniku Narodne Skupštine Nebojši Stefanoviću predali sledeće zahteve:

1. Da Skupština Srbije održi vanrednu sednicu na kojoj će narodni poslanici doneti odluku o tome kako će reagovati na odluke Haškog suda, i o tome doneti rezoluciju.

2. Da sva radna tela i državi, kao i u samoj skupštini, donesu strategiju o tome kako pomoći sunarodnicima na Kosovu i Metohiji

3. Da Narodna skupština utiče na Vladu Srbije, kako bi izdejstvovali pravedno postupanje sa Srbima u Haškom sudu

4. Da država pomogne odbrani i porodicama Srba optuženih pred Haškim sudom.

Studentima se najpre obratio advokat Toma Fila, koji je pred sudom u Hagu branio bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Haški tribunal je danas etnički očišćen,  jer su svi osim Srba na slobodi. Tribunal je sud koji je pomogao NATO-u da satanizuje Srbe - rekao je Fila i apelovao na studente prava, da kao budući advokati, pravnici i sudije nikada više ne dozvole da se bilo šta slično dogodi.

Nakon njega govorio je advokat Radovana Karadžića, Goran Petronijević. On je rekao da Haškim sudom upravlja fašistički lobi.

- Ova odluka će zameniti udžebnike prava. Ceo taj sud je fašistički lobi, koji šalje i jednu skrivenu istinu: vlast u Srbiji tek sad svodi saradnju sa Hagom na tehnički nivo, a nije to uradila onda kada je oslobođen Naser Orić ili kada je Haradinaj oslobođen prvi put. To znači da je tada nedostajalo hrabrosti, ali da nije nedostajalo poltronizma - poručio je Petronijević.

Studentima se, na njihovo veliko oduševljenje, obratio i autor filma "Težina lanaca" Boris Malagurski. On se ispred Doma Narodne skupštine obratio samom Haškom tribunalu, i to na engleskom.

- Ceo svet zna da su Gotovina, Markač i Haradinaj krivi i da treba da budu procesuirani - rekao je Malagurski.

Profesorka iz Kosovske Mitrovice Mira Alečković pozdravila je to što su studenti uspeli da se organizuju bez ijedne političke partije i poručila da u celom svetu znaju šta je zapravo Haški sud. Studente je pozdravio i profesor Prava evropskih integracija Branko Rakić.

- Taj sud nije ni trebalo da postoji, da prekraja istoriju. Kriminalac nema pravo da sudi ni kriminalcu, kamoli poštenom čoveku - poručio je profesor Rakić.

Kolona studenata okupljenih ispred FPN-a spustila se Ulicom Vojvode Stepe, a na Autokomandi se spojila sa kolegama sa Veterine i Medicine i sa njima nastavila put zgrade Predsedništva, pa Ulicom kneza Miloša do Skupštine.

Druga kolona krenula je iz Zemuna od Poljoprivrednog fakulteta, preko Brankovog mosta, a u ovoj koloni bili su i studenti novobeogradskih i zemunskih viših škola.

Na protest su organizovano došli i studenti iz Niša, Kragujevca, Novog Sada, Valjeva i Kosovske Mitrovice.

Jedna grupa studenata okupila se ispred Pravnog fakulteta i odatle krenula u šetnju na protest, druga grupa je krenula sa Platoa, treća sa Terazija, a studenti Ekonomskog fakulteta održa prvo su održali u pet do 12 svoj mini-protest, pa su se na Terazijama da se priključe studentima iz Novog Sada, Poljoprivrednog fakulteta, Megatrenda i sa višim školama iz Zemuna u zajedničkoj šetnji nastavilo do Skupštine.

- Studenti neće imati nastavu do 12.30 a u našem protestu će učestvovati i uprava i profesori Ekonomskog fakulteta. Ovde nije stvar ko je kog političkog opredeljenja ili ko pripada kojoj organizaciji, već stvar jedinstva i ukazivanja celokupnoj međunarodnoj i domaćoj javnosti da smo vrlo pogođeni odlukama koje štete našem narodu - rekli na Ekonomskom fakultetu.

Student FPN-a i jedan od organizatora protesta Sandra Davidović kaže za Telegraf da su nakon oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju studenti odlučili da se masovno skupe i iskažu svoj protest.

- Nakon prve sramne presude Gotovini i Markaču dogodila se i druga oslobađajuća Ramušu Haradinaju, što je podstaklo studente da se masovno okupe i iskažu svoje neslaganje sa njima - kaže ona.

Ona dodaje da studenti ovoga puta nisu podržani od strane Univerziteta u Beogradu iz tehničkih razloga, jer kako objašnjava, nisu na vreme prijavili skup.

Neke od parola koji se mogu videti na skupu su: "Pravda je slepa", "Kosovo je Srbija", "Hag = Udruženje zločinačkog poduhvata", "Od vaše pravde nema veće nepravde", i mnogi drugi.

(Lj. V. / Foto: Marko Todorović, Tanjug)

 

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    4. decembar 2012 | 12:54

    hvala bogu da smo se slozili i podigli na noge....

  • sveto

    4. decembar 2012 | 15:48

    samo srbi i jedan makedonac johan tarculovski koji se borio protiv siptara i branio svoju zemlju od agresiju ucka,hteo sam da kazem samo pravoslavci su osugeni

  • Др аган

    4. decembar 2012 | 17:33

    Браво децо.Покажите нам да може и другачије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA