Jajinci dobijaju kolektor koji će olakšati život meštanima ovog dela Beograda (FOTO)

Jelezovački kolektor je sekundarna sabirna mreža fekalne kanalizacije i služiće kao glavni odvod za upotrebljene vode naselja duž Jelezovačke doline, a gradski menadžer je istakao da će njegovom izgradnjom biti rešen veliki deo problema stanovnika ovog dela Beograda

  • 6

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je naselje Jajinci, gde je danas počela izgradnja Jelezovačkog kolektora. Početku radova prisustvovali su direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović, direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Svetozar Veselinović i predsednik Privremenog organa Opštine Voždovac Aleksandar Savić.

SINIŠA MALI: Svi građani u Beogradu moraju da imaju iste uslove za život!

Jelezovački kolektor je sekundarna sabirna mreža fekalne kanalizacije i služiće kao glavni odvod za upotrebljene vode naselja duž Jelezovačke doline, a gradski menadžer je istakao da će njegovom izgradnjom biti rešen veliki deo problema stanovnika ovog dela Beograda.

- Danas počinjemo da radimo Jelezovački kolektor, to jest njegovu prvu fazu i radovi počinju upravo od dela gde se ulivaju fekalne vode. Urediće se 3,5 kilometara uzvodno, a u prvoj fazi biće uređeno skoro 900 metara. U toku je raspisivanje tendera za drugu fazu i izvođač će biti izabran do kraja godine. Vrednost radova iznosi 22 miliona dinara, Grad Beograd je obezbedio novac iz budžeta i to predstavlja deo naših napora da uredimo kanalizaciju na teritoriji celog Beograda.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Građani ovog dela Voždovca i Rakovice treba da znaju da će, kada ovaj kolektor bude završen, on obezbediti prikupljanje kanalizacije za 35.000 ljudi koji danas imaju septičke jame i čija se kompletna fekalna kanalizacija izliva u Jelezovački potok. Kada završimo kolektor, fekalna kanalizacija će ići cevima, a potok će ponovo postati nezagađen tok.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Prvi koji će iskoristiti Jelezovački kolektor biće stanovnici naselja Mala utrina jer tamo radimo kanalizaciju koju ćemo završiti tokom maja ove godine, čime će 300 domaćinstava dobiti kanalizaciju. Pored toga, biće priključeni i Jajinci, selo Rakovica, deo Miljakovca 3, Kumodraža i ne samo oni već i deo opštine Rakovica, naselje Sunčani breg, gde takođe počinjemo da radimo kanalizacionu mrežu - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Vesić je istakao da to predstavlja ostvarenje obećanja da će svi građani Beograda u narednih deset godina imati uređenu kanalizacionu mrežu.

- Grad će u te svrhe izdvojiti 700 miliona evra, iz budžeta, fondova i donacija, a na to treba dodati još 300 miliona evra za izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda. To su stvari na kojima decenijama nije rađeno a koje su strateški važne i zato smo veoma zadovoljni što je pokrenuta izgradnja Jelezovačkog kolektora kao dela rešavanja ovog problema.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Mi ne možemo da utičemo na to da li će Terazije biti atraktivnije od Kumodraža u smislu izgradnje, ali možemo na to da svi imaju iste uslove infrastrukture, vodu, put, kanalizaciju i saobraćaj. Neverovatno je da danas na ovom mestu uzvodno postoje dva fekalna jezera, to je nedopustivo i ne samo da to nije 19. vek, već pre pripada 15. veku i to ćemo konačno rešiti izgradnjom ovog kolektora - rekao je Goran Vesić, podsetivši da se danas na teritoriji opštine Voždovac radi više projekata vezanih za vodovod i kanalizaciju u vrednosti od 500 miliona dinara.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je da posle više decenija obećanja danas konačno počinje da se gradi Jelezovački kolektor.

- Kao odgovorna vlast mi smo inicirali njegovu izgradnju i uz saradnju sa Gradom Beogradom, „Vodovodom i kanalizacijom” i Direkcijom za gradsko građevinsko zemljište danas počinjemo radove. Naši planovi su i da pre zacrtane 2020. godine Voždovac bude kompletno opremljen kanalizacionom mrežom, jer će već za mesec dana biti raspisan tender za mrežu u Pinosavi i Belom Potoku, čime ćemo rešiti i probleme u tom kraju. Podsetiću da je u toku izgradnja doma zdravlja za podavalski deo, škola i sala u selu Kumodraž, asfaltiranje 50 novih ulica u podavalskim naseljima. Devet škola će dobiti nove ograde, krovove i dečja igrališta, i to je samo deo onoga što činimo kako bismo podigli kvalitet života stanovnicima naše opštine – istakao je Aleksandar Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Persa

    25. mart 2016 | 17:31

    Bravo. Konacno . Kada ce

  • Za sremcica

    25. mart 2016 | 20:36

    Mozete i u sremcicu da dodjete.

  • Persa

    25. mart 2016 | 17:34

    Konacno.Kada ce Mali Mokri Lug. Postoji 200god. A nema kanalizaciju. Daju dozvole za gradnju stambenih objekata. Da li ce mozda nepostojanje kolektora da izazove klizista Nema ni dovoljno trafoa. Ucinite nesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA