Svaku reč ovog teksta mora da zna napamet svaki Beograđanin! Evo i zašto

 
  • 10

Posle njihovih reči, sigurno ćete shvatiti da je Beograd jedinstven

Beograd je uvek bio mesto u kojem su se sudarali naučnici, umetnici, mislioci i razni profesionalci koji su bili oduševljeni njime. Naravno, svako od njih je izražavao svoje mišljenje na drugačiji način, ali je i dalje bio pod velikim utiskom. Telegraf je izdvojio nekoliko misli o njemu.

Duško Radović (1922 - 1984), srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik:

"Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno."

Foto: Youtube / rnrzakon Foto: Youtube / rnrzakon

Alfred Hičkok (1899 - 1980), britanski filmski reditelj i producent:

"Koliko ste vi tek imali da gradite kad se zna da su bombardovali i Nemci i saveznici. Lako je drugim velikim gradovima Evrope da se hvale svojom lepotom… Imate lep mali zoo-vrt… Kazali su mi da je u vreme bombardovanja i zoološki vrt bio porušen i da su životinje bile pobegle na ulice, ali da su se same vratile nazad… Stvarno lepa priča – ne znam da li je istinita."

Foto: Foter/Flickr/ Il Fatto Quotidiano Foto: Foter/Flickr/ Il Fatto Quotidiano

Ivo Andrić (1892 - 1975), srpski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost:

"Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima.

Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude. Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama.

A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava."

Foto: Wikipedia/Gajdario Foto: Wikipedia/Gajdario

 

Despot Stefan Lazarević (1377 - 1427) , srpski vladar, pri proglašenju Beograda za prestonicu 1403. godine:

"Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazidah ga i posvetih presvetoj Bogorodici."

Despot Stefan Lazarević (spomenik u današnjem Despotovcu podignut 2007. godine)

Džek Nikolson, američki glumac, režiser, producent i pisac:

"Za kratko vreme u Beogradu utvrdio sam dve stvari, za mene vrlo važne: jede se izvrsno, a pristup filmovima je mnogo intelektualniji nego u Americi."

Džek Nikolson

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    11. jun 2015 | 09:46

    Nisam Beogradjanka ali volim kad dodjem u nas glavni grad! Ima nesto, dusu...

  • Gargamel

    11. jun 2015 | 10:46

    Naš Beograd. Eh. Gde se sve nismo potucali za studentskih dana a i posle dok smo gradili karijeru. Beograd čine beogradjanke. Kad se zaljubite u jednu od njih, postajete i vi beogradski ljubitelj divnih restorana. Izvede te je u Cvjetu Zuzurić, ili Prešern. Moži i na neki splav, ali riblja čorba u Veneciji je uvek bila vrhunac za sve nas vojvodjane jer smo sa nostalgijom gledali na drugu stranu i pitali se. Zašto ovde nema most. Zašto ovde nema most, a onda dodjoše kinezi i rekoše evo vam ga Pupinov most i da sada još više volite Beograd. I da znate i volimo ga.

  • Српски Националисти

    11. jun 2015 | 10:42

    Зашто свима из других градова смета Београд?! Што правите поделе?! Ја живим у Београду и сви српски градови су ми лепи,дајте више ујединимо се и будимо најјачи као пре ! Само Слога Србина Спасава !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA