Španija obeležava 10 godina od terorističkog napada u Madridu (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Niz bombi punjenih šrapnelima eksplodirale su oko 07:40 sati na današnji dan pre 10 godina u vozovima prepunim putnika koji su se kretali ka glavnoj madridskoj stanici Atoča, pri čemu je ubijena 191 osoba, ranjeno oko 2.000

Španci danas svečanim misama i sa cvećem u rukama obeležavaju 10 godina otkako je u Madridu izveden najkrvaviji ekstremistički napad u istoriji te zemlje, kada su bombaši inspirisani Al Kaidom razneli četiri krcata voza i ubili 191 osobu.

Oko 1.000 rođaka ljudi koji su nastradali u napadu na vozove kada su 11. marta 2004. u vreme jutarnjeg špica krenuli iz madridskog predgrađa, prisustvovali su danas u crnini komemorativnoj misi u gradskoj katedrali Almudena, preneo je AFP.

Kralj Huan Karlos i premijer Marijano Rahoj pridružili su se obeležavanju sećanja na taj tragičan događaj, u zemlji koja i dalje zazire od nasilnih radikalnih islamista.

Huan Karlos, oslanjanjajući se o štap posle nedavne operacije kuka, i njegova supruga, kraljica Sofija, pozdravili su predstavnike udruženja žrtava na vratima katedrale pre nego što su ušli.

Madridski nadbiskup Antonio Marija Rouko Varela, koji je predvodio misu, održao je propoved posvećenu sećanju na žrtve napada.

- Oni su poginuli i nastradali, a stradamo i mi, jer su neki skovali jeziv plan da poubijaju nedužne ljude - rekao je on.

Ipak, istakao je nadbiskup, posle napada ljubav je trijumfovala nad mržnjom, a život nad smrću, pošto se Španija okupila kako bi pomogla žrtvama.

Niz bombi punjenih šrapnelima eksplodirale su oko 07:40 sati na današnji dan pre 10 godina u vozovima prepunim putnika koji su se kretali ka glavnoj madridskoj stanici Atoča, pri čemu je ubijena 191 osoba, ranjeno oko 2.000, a mnogi i dan danas zbog toga imaju mentalnih problema.

Španski sudovi su za ovaj višestruki bombaški napad osudili 18 osoba, a sedam glavnih osumnjičenih počinili su samoubistvo nekoliko nedelja nakon napada, raznevši se u jednom stanu u blizini Madrida, pri čemu je ubijen i jedan policajac, podseća francuska agencija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA