Ruše se zidovi stare Pompeje

 
  • 6

Radnici koji održavaju nalazište kažu danas da se srušilo dva metra zida koji je nedavno rekonstruisan, a da su se u nedelju srušili luk Venerinog hrama i deo zida jedne grobnice

Nekoliko zidova antičkog grada Pompeja kod Napulja u Italiji, srušilo se poslednjih dana, među njima i deo zida Venerinog hrama, saopštila je danas uprava tog arheološkog nalazišta, ne precizirajući uzroke.

Lokalitet Pompeja od nedavno nema upravnika, upozorio je Antonio Irlando, predstavnik nevladine organizacije Opservatorije kulturne baštine.

Radnici koji održavaju nalazište kažu danas da se srušilo dva metra zida koji je nedavno rekonstruisan, a da su se u nedelju srušili luk Venerinog hrama i deo zida jedne grobnice.

Obe oštećene zone Pompeje su zatvorene za posetioce.

Novi ministar kulture Dario Frančeskini zakazao je za ovu nedelju sastanak zbog oštećenja na toj lokaciji koju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svetske baštine. Na sastanku će biti razmotren i restauracija koju sa 105 miliona evra finansira Evropska unija.

U poslednje tri godine u Pompeji se srušio stub jedne do tada očuvane kuće, a potom i delovi zida Doma gladijatora.

Pompeja je osnovana u VI veku pre nove ere i tokom 700 godina - do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Guardian

    3. mart 2014 | 20:58

    Notorni, mislim da je istorija covecanstva daleko vaznija od tebe, mene ili nekoliko romskih kuca. Mojoj kuci ne bi skodilo renoviranje, ali opet ne mislim da je to vaznije od ocuvanja 2000god starog grada. Ljudi kao sto si ti su razlog zasto nalazista stare arhitekture na ovim prostorima bivaju zatrpana betonom u 80% slucajeva.

  • Dzoni

    3. mart 2014 | 20:38

    Uzmi pa procitaj, nesto o Pompei i nemoj da pises gluposti

  • Miša

    3. mart 2014 | 19:59

    Ovo nije dobar znak.Nisu to čista posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA