ALBANSKI NARKO-RAJ: Zavirite u selo koje živi od marihuane! (FOTO)

 
  • 15

Meštani Lazarata u Albaniji godišnje proizvedu 900 tona marihuane – ovaj posao je ilegalan, ali se obavlja uz prećutnu saglasnost vlasti. Tržišna vrednost proizvedene marihuane je oko 4,5 milijardi evra

U Lazaratu, među planinama južne Albanije, polja marihuane su svuda. Gotovo svih 6.000 meštana žive od njene proizvodnje koja je – ilegalna. Kažu, zakoni ne važe u Lazaratu, a policija ovde ne zalazi. Lokalni novinar Telnis Skuči kaže da "imaju jednu vrstu zaštićene zone u koju niko ne sme da uđe. Na one koji su probali je pucano, a neki se uopšte nisu vratili“.

Ekipa "Dojče vele" bila je gost porodice Dušku koja je u ovom biznisu već deset godina. "To je težak, iscrpljujući posao, od marta do decembra“, kaže Zamira Dušku, koja je neka vrsta poslovođe.

- Najpre sadimo i okopavamo. Zatim svaka dva dana biljke moraju da se zalivaju. Ni žetva nije ništa lakša. Sve radimo sami - kaže Zamira. O zaradi nerado priča, ali njene radnice kažu da dobijaju šest puta veći novac nego za "obične poslove“ u ovom kraju.

Sumnja se na kompleksnu vezu meštana, vodećih političara i narko-klanova iz zapadne Evrope. Italijanski poreski istražitelji nadletali su plantaže kako bi sagledali razmere kriminala i moguće zarade. Izračunali su da seljaci u Lazaratu godišnje proizvedu 900 tona marihuane.

Tržišna vrednost je otprilike 4,5 milijarde evra. Policija, koja se može sresti tek u susednim mestima, prošle godine je zaplenila svega četiri tone, što nije sprečilo bivšeg šefa policije da se time pohvali novinarima.

Stanovnici okolnih mesta kivni su zbog takvog odnosa policije. U stambenu četvrt koju smo obišli, kilometar od Lazarata, često zalutaju meci i lokalno stanovništvo zna - to meštani Lazarata pucaju na nekog neželjenog gosta. Jedan čovek ovoj ekipi je ispričao da je ranjen u ruku zalutalim metkom.

Zamira Dušku otvoreno kaže: "Da je vlada želela da zaustavi proizvodnju, davno bi to učinila. Ali država ima svoje interese, i sama zarađuje novac od droge.“

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sand

    17. oktobar 2013 | 18:00

    I Albanija će zbog ovoga pre ući u Evripsku Uniji nego Srbija

  • Filip Todorovic

    17. oktobar 2013 | 17:59

    EU reaguj!!! Haha zabole ih uvo,zato ih i guraju da imaju svoju drzavicu fabriku droge,prostitucije i svega ostalog odvratnog na ovom svetu!!!

  • Vlada

    17. oktobar 2013 | 20:23

    Legalizovati i celu vojvodinu zasaditi. Kako holandija moze? Eto nama izlaza iz krize

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA