BRUKA: Direktori uzeli pare za rad "na snegu"

Nadoknade za rad u teškim zimskim uslovima dobili su mnogi inženjeri i direktori sektora u EPS-u koji nisu izlazili iz kancelarija, tvrde sindikalci

  • 0

Elektroprivreda Srbije (EPS) je na ime nadoknada za rad u teškim zimskim uslovima odvojiila oko 400 miliona dinara, ali novac većinom uzeli šefovi i direktori sektora, koji nisu ni videli sneg prethodnih dana, kažu sindikati.

Nadoknade u visini od oko 20.000 dinara, namenjene radnicima koji rade u teškim zimskim uslovima na otvorenim kopovima, dobili su mnogi inženjeri i direktori sektora u EPS-u, koji prethodnih dana nisu izlazili iz toplih kancelarija, navode sindikati "Kolubare" i "Morave".

Oba ova sindikata pripadaju Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT), pa sindikalci optužuju rukovodstvo da je nepravedno podelilo nadoknade, ne konsultujući ih.

Predsednik sindikata TE "Kolubara" Bogdan Vukotić navodi da je sindikat EPS-a u saglasnosti sa rukovodstvom kompanije odlučio da odobri dodatna sredstva radnicima koji rade u otežanim zimskim uslovima. Međutim, sindikalci TENT-a kažu da je novac iz EPS-a poslat na ogranke kompanije, ali su ga pojedini šefovi podelili prema sopstvenim interesima.

- Pare je trebalo da odu samo radnicima koji obavljaju najteže poslove. Ali jednom delu radnika dodeljena je nadoknada od svega 8.000 dinara. Na primer, toliko su dobili radnici u odeljenju bezbednosti i zaštite na radu, ljudi koji po ceo dan provedu napolju, na minusu. Istovremeno, glavni inženjer sektora proizvodnje TE "Kolubara" Radisav Vuković, koji posao većinom obavlja u kancelariji, dobio je nadoknadu od 28.432 dinara. Da stvar bude gora, izostavljeni su pojedinci koji su morali da prime nadoknadu - opisuje Vukotić bahatost čelnika u TENT-u.

Radovan Stevanović, ispred sindikata TE "Morava", kaže da ne razume po kom osnovu su određeni rukovodioci stekli pravo da dobiju ovu nadoknadu, koja se isključivo daje radnicima za rad u teškim uslovima.

- Ovo je velika bruka jer mnogi od direktora koji su primili nadoknadu nemaju baš nikakve veze sa tom vrstom rada. Oni su videli sneg tako što su ga nagazili na putu do posla - priča Stevanović.

Predsednik glavnog odbora sindikata TENT-a Zoran Blažić kaže da su mnogi odlučili da vanrednu situaciju iskoriste za odmor ili bolovanje.

Direktor TENT-a Petar Knežević je izjavio da je razlog što su direktori i inženjeri dobili stimulanse za otežane uslove rada taj što su i oni bili napolju za vreme snega.

Kako su naveli iz EPS-a, Vlada Srbije je u dogovoru sa poslovodstvom EPS-a i sindikatom odobrila dodatnu isplatu u okviru trećeg dela zarade za januar 2012. zbog otežanih uslova rada, a naročito rada na otvorenom, na izuzetno niskim temperaturama u uslovima vanredne situacije.

- EPS je za te namene izdvojio 400 miliona dinara sopstvenih sredstava kompanije. Planirano je da u proseku bude isplaćeno 20.000 dinara za 20.000 zaposlenih. Kriterijume i visinu isplate koju su radnici dobili određivalo je poslovodstvo privrednih društava u dogovoru sa reprezentativnim sindikatima - stoji u odgovoru EPS-a.

(Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA