SUD: NSA nezakonito špijunirala Amerikance u 2011.

Prema navodu Suda za praćenje spoljnog nadzora, pre dve godine proveravani su i Amerikanci koji nemaju nikakve veze sa osumnjičenima za terorizam, čime je povređen Četvrti amandman Ustava SAD

  • 1

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala je elektronsku komunikaciju svojih državljana u 2011. godini, u programu koji je kasnije sud proglasio nezakonitim.

Ovo je otkrio Sud za praćenje spoljnog nadzora (FISA) u dokumentima sa kojih je danas skinuta oznaka tajnosti.

Prema navodu suda, NSA je pre dve godine preusmerila ogroman broj međunarodnih podataka koji je prolazilo optičke kablove u SAD, navodno da bi proverili komunikaciju stranih lica.

Međutim, u svemu tome nisu izdvojeni Amerikanci koji nemaju nikakve veze sa osumnjičenima za terorizam, već je i njihova elektronska komunikacija bila na udaru NSA, čime je, prema sudu, povređen Četvrti amandman Ustava SAD.

Vlada je nakon toga prekinula taj deo programa, navodi se u vesti, zatraživši kasnije dozvolu suda da nastavi sa prerađenim programom nadzora.

Špijunske programe NSA i nadzor elektronskih i telefonskih komunikacija koji se vrši nad milionima Amerikanaca i stranih državljana, u junu je javnosti otkrio bivši radnik te agencije Edvard Snouden.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    22. avgust 2013 | 09:17

    Da neće da ih kazne, zatvore, a Snoudena odlikuju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA