Mira Stupica danas slavi 90. rođendan

- Sadašnje vreme ne mogu da procenjujem, samo ga trpim. I to će proći - kaže legenda srpskog glumišta

  • 2

Ona je jedan od simbola srpskog glumišta. Ona je Mira Stupica.

Legendarna glumica danas puni 90 godina! Teško je nabrojati sve pozorišne i filmske uloge ove dive, koja je zaslužila duboki naklon cele Srbije i bivše Jugoslavije.

- Mnogo sam se naigrala tokom cele svoje umetničke karijere, zaista sam se naradila za svoju penziju - kaže u intervjuu "Večernjim novostima" srpska glumica veka, rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu.

Prvi put se pojavila na filmu 1951. godine ulogom Maše u "Bakonja fra Brne", a od tada je ostvarila na desetine uloga u pozorišu i na velikom platnu, kao i u televizijskim serijama.

Nedavno je filmski festival u Sopotu održao veličanstveni i zasluženi omaž Miri Stupici. Igrala je na mnogim "daskama koje život znače", a za svaku ulogu pozdravljena je ovacijama publike u teatrima. Od njenog Jugoslovenskog dramskog, pa nadalje "od Vardara do Triglava".

Prisetila se tako kada joj je partner na sceni bio rođeni brat Bora.

"Često su me to pitali kako se osećam na sceni pored brata. Odgovarala bih: 'Pa, obično. U radu se navikneš na svakog partnera'. Samo jedanput sam se, baš zbog tog zajedničkog prisustva na sceni, za sekundu, dve zbunila. Pozvao nas je veliki modni kreator Pjer Karden da u njegovom novom pozorišnom prostoru 'Espas Karden' odigramo tu lepu predstavu. U jednom trenutku, dok smo Bora i ja na sceni bili u dijalogu bljesnula mi je misao: 'Otkud Bora i ja, siročići iz Aranđelovca, usred Pariza na pozorišnoj sceni slušamo aplauze?'. Slika te dve tako različite životne situacije me je za trenutak izbacila iz scenske ravnoteže. Ali, samo na tren i neprimetno za ostale".

Čitam štampu i pratim sve što se dešava. Vidim da smo svi u istim problemima. I moja generacija prolazila je razna iskušenja i tegobe, pa je preživela. Verujem da ćete se i vi mladi nositi sa svim ovim teškoćama. Ovo sadašnje vreme ne mogu da procenjujem, samo ga trpim. I to će proći".

Mira Stupica se tri puta udavala. Prvi muž joj je bio glumac Milivoje "Mavid" Popović, potom je bila udata za Bojana Stupicu, a treći suprug je bio nekadašnji istaknuti političar SFRJ Cvijetin Mijatović.

- Kao žena, izazivala sam u muškarcima žestoke strasti, nešto onim što mi je priroda podarila, ali i mnogo onom glorijom što su mi je moje zanosne scenske junakinje pridodavale. Celog života imala sam muku - ne kako dobiti, nego kako odbiti i otići od muškarca. Često bi me njihova posesivnost plašila i trebalo mi je mnogo umeća i strpljenja da ih nekako dovedem razumu. Neki put ne bih uspevala pa je onda sve bilo bolno i ružno".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    17. avgust 2013 | 18:02

    Mira he legenda cjelog Balkana :-)

  • vukašin

    17. avgust 2013 | 18:02

    Nikad je nisam voleo kao glumicu . Nije me doticala. Ali ovome lepo rekla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA