SKANDALOZNO: Otpustili trudnicu u sedmom mesecu!

 
  • 23

- Boli kad sasvim slučajno saznate da ste otpušteni, a da vas niko o tome nije obavestio, a pritom uredno dolazite na posao - priča trudnica Radmila Kurtović Srdanović. Stečajni upravnik obećava da će da je vratiti na posao

Trudnica Radmila Kurtović Srdanović iz Beograda (30) dobila je otkaz u firmi "Asprom" Vrčin, koja je od 29. maja u stečaju, bez ikakve najave i bez bilo kakvog objašnjenja.

Zbog toga se Radmila obratila za pomoć našoj redakciji. U firmi "Asprom" radi još od 1. septembra 2008. po ugovoru na neodređeno, a ovo joj je prva trudnoća.

Firma je u međuvremenu zapala u finansijske teškoće, pa Radmila od početka ove godine nije imala overenu zdravstvenu knjižicu, jer poslodavac nije uplaćivao doprinose za zdravstveno osiguranje.

Stečaj nad preduzećem "Asprom" pokrenut je 29. maja ove godine. Međutim, svi zaposleni, pa i Radmila, nastavili su da rade tokom juna i jula. Za stečajnog upravnika imenovan je Zoran Ćulibrk.

- Po otpočinjanju stečaja nije nam dostavljena dokumentacija kojom se reguliše naš radno pravni status, odnosno rešenje o prestanku radnog odnosa u firmi "Asprom" zbog pokretanja stečaja, kao ni novi ugovori o radu kojima nas je angažovao stečajni upravnik. Ovo je naročito  važno zbog toga što smo svi mi zaposleni na dan otvaranja stečajnog postupka nastavili da dolazimo na posao i obavljamo radne dužnosti - priča za Telegraf Radmila, pravnik po struci.

U međuvremenu, 15. juna na mesto stečajnog upravnika imenovan je Đorđe Zečević.

- Po dolasku novog stečajnog upravnika ne dobijam novi ugovor, niti overenu zdravstvenu knjižicu, uz obrazloženje da lica koja rade za stečajnog upravnika imaju veliki obim posla i nisu u mogućnosti da izrade svu dokumentaciju. Uredno dobijam platu za jun s uplaćenim porezima i doprinosima, a delu zaposlenih angažovanih u našem ogranku dostavljena je dokumentacija - rešenje o prestanku radnog odnosa u firmi "Asprom" i Ugovor o radu u firmi "Asprom" u stečaju - dodaje ova trudnica.

Od otpočinjanja stečaja, od 29. maja do 10. jula godine ove godine, odnosno 40 dana od rada u preduzeću "Asprom" u stečaju, Radmila ne dobija overenu zdravstvenu knjižicu i sve preglede plaća kod privatnog lekara, iako po zakonu ima pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje.

- Godinama radim u toj firmi, trudim se... Nisam imala nikakvih problema do sada, i nije bilo nikakvih nagoveštaja da do otkaza može da dođe. S obzirom na to da sam početkom jula ušla u sedmi mesec trudnoće i da mi je bila neophodna zdravstvena knjižica, radi lečenja, obratila sam se kancelariji stečajnog upravnika, gospođi Dragici Katić, referentu u kadrovskoj službi. Tražila sam da mi se što pre overi zdravstvena knjižica kako bih išla kod lekara. U narednih desetak dana tvrdila je kako radi na mom predmetu i kako ne treba da brinem. Katić mi 16. jula, i to kada sam je pozvala da vidim kako napreduje rešavanje problema sa zdravstvenom knjižicom, u telefonskom razgovoru predlaže da je čekam ispred Zavoda za zdravstveno osiguranje opštine Voždovac kako bih potpisala neophodnu dokumentaciju i na licu mesta preuzela overenu zdravstvenu knjižicu - priča za naš portal trudnica Radmila.

Međutim, iako je Radmila nju čekala tri sata po najgoroj vrućini, Katić  je svoj nedolazak "opravdala" time da je upravnik taj dan slavio rođendan, pa nije mogla da dođe.

- Taj dan je bilo preko 30 stepeni i ja sam kao trudnica čekala više od tri sata. Sledećeg dana me niko nije kontaktirao. Ipak, ja 18. jula telefonom pozivam Dragicu i dobijam usmeni odgovor kako sam dobila otkaz i kako sam odjavljena sa PIO fonda još od 15. jula, te kako mi je spremljena sva dokumentacija neophodna za tržište rada. Objašnjenje mi nije dato. Malo je reći da sam bila zgranuta. Kao prvo činjenicom da sam otpuštena u sedmom mesecu trudnoće uprkos nedavnim izmenama Zakona o radu, a zatim da sam odjavljena sa evidencije  PIO Fonda bez ijednog sa moje strane potpisanog ili meni dostavljenog dokumenta. Boli kada sasvim slučajno saznate da ste otpušteni bez da vas iko o tome obavesti, a pritom uredno dolazite na posao - dodaje Radmila.

Radmila je pravnik po struci i pojašnjava da se firma "Asprom" nalazi u takozvanom radnom stečaju, jer ima živu proizvodnju, a da je postupak pokrenut radi prevazilaženja finansijskih problema usvajanjem Plana reorganzacije. Ukoliko dođe do njegovog usvajanja, svi ostali zaposleni će nastaviti da rade kao da stečaj nije ni pokrenut.

- Uskoro ću da se porodim, a sva prava su mi uskraćena. Dokumenta koja je trebalo da odnesem Nacionalnoj služni za zapošljavanje, kako bi ostvarila pravo na naknadu od države, nisu mi pravilno popunili. Teško mi je i veoma sam razočarena - zaključuje Radmila.

Telegraf je pozvao i stečajnog upravnika Zećević Đorđa, koji je dao sledeće obećanje:

- Vratiću je na posao, neka mi se javi. Nisam znao da je trudna, ispravićemo to.

(N. Sekulić)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    2. avgust 2013 | 21:41

    Zadnjih 7 godina moje tri radnice su hvala Bogu rodile 6 dece, sve placam i ceka ih radno mesto. Nisu svi privatnici losi, ne gresite dusu !

  • nikola

    2. avgust 2013 | 21:07

    hvala bogu da neko nacne ovu temu.pa molim vas godinama privatnici maltretiraju mlade/buduce/majke i u 99% slucajeva dobijaju otkaz.generalno to je veliki problem.o drugom detetu nesmeju ni da razmisljaju,odmah im daju papir da u slucaju trudnoce same 'navodno' daju sporazumni raskid a u stvari su ucenjene.pa zar niko u ovoj drzavi nesme javno da kaze sta sve poslodavci rade a ovamo drzava vodi akciju za bebe.pa kako molim vas.zar niko nemoze tajkunima da stane na put.

  • anci

    2. avgust 2013 | 21:39

    A najgore od svega, sto je otpustio stecajni upravnik koji u ovom slucaju na neki nacin predstavlja drzavu, e zemljo Srbijo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA