DIKIĆ: Nisam kriv, Veljović neprofesionalan i konfuzan!

- Za svoju smenu saznajem od Vas jer me direktor policije nije obavestio a nije mi se ni javio na telefonske pozive upućene danas. Da li je to profesionalan odnos u policiji? Nejasni su i bez osnova navodi direktora policije na današnjoj konferenciji da je "haos" u Žandarmeriji - navedeno u saopštenju komandanta Žandarmerije koje je dostavljeno našoj redakciji

  • 20

Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić oglasio se saopštenjem u kome je odbacio odgovornost za dvostruko ubistvo koje se dogodilo kod sela Rekovac, optuživši direktora policije Milorada Veljovića za neprofesionalizam.

- Za svoju smenu saznajem od Vas jer me direktor policije nije obavestio a nije mi se ni javio na telefonske pozive upućene danas. Da li je to profesionalan odnos u policiji? Povodom tragičnog događaja dvostrukog ubistva kod Rekovca dana 15.07.2013. godine, a za koje se sumnja da je izvršeno od strane pripadnika Žandarmerije Odreda u Kraljevu ovim putem izražavamo iskreno saučešće porodicama ubijenih mladića - stoji u saopštenju dostavljenom našoj redakciji u kome se dodaje i da je zajedničkim radom UKP i Žandarmerije jutros uhapšen osumnjičeni žandarm.

- U ovom teškom trenutku teško je govoriti o činjenicama jer su osobe ugljenisane i u toku je istraga koja će potvrditi okolnosti ovog nemilog događaja. Ali samo bih želeo da naglasim da je ovo delo ako istraga utvrdi odgovornost, izvršeno od pripadnika Žandarmerije koji je u trenutku vršenja dela bio van službe, što ne umanjuje njegovu odgovornost, jer Zakon se mora poštovati, ljudski život je neprikosnoven i zaštićen Zakonom i Ustavom - naveo je Dikić i naglasio da se njegova objektivna odgovornost kao Komandanta Žandarmerije u ovom slučaju ne može dovoditi u pitanje.

- Krivično delo je izvršeno van služb, što ne umanjuje njegovu odgovornost, ali shodno tome ja ne mogu da odgovaram po principu komandne odgovornosti jer bi to značilo da za svako krivično delo učinjeno od strane ovlašćenog službenog lica neposredno odgovara Direktor policije - naveo je Dikić.

On je istakao da kao komandant odgovoran za rad i funkcionisanje Žandarmerije ne može biti prvi neposredni činilac koga ćete uvek prozivati za svako delo koje se izvrši.

- Ja sam rekao da niko nije iznad Zakona i da svako mora biti uhapšen ako se dokaže da je izvršio krivično delo. Svako će odgovarati za krivčno delo koje učini, pa bilo učinjeno od strane bilo kog pripadnika Žandarmerije u toku ili van radnog vremena. Ovde je slučaj da je pripadnik Žandarmerije delo izvršio ne kao pripadnik već kao civil, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost - dodaje komandant Žandarmerije.

On je optužbe Veljovića koje je izneo na današnjoj konferenciji za štampu ocenio nejasnim i istakao da je u ovoj jedinici sve u redu.

- Nejasni su i bez osnova navodi direktora policije na današnjoj konferenciji da je "haos" u Žandarmeriji. Žandarmerija je pod mojom komandom od 4 godine sve zadatke izvršavala vrlo uspešno i od direktora policije Veljovića sam ocenjivan najvišim ocenama rada. Nagrađivan sam svaki mesec i neznam pravi razlog mog razrešenja. Neću dozvoliti da neko pa bio to i direktor policije obezvređuje moje zasluge i profesionalan rad već 23 godina u policiji. A što se tiče samog tragičnog događaja dvostrukog ubistva kod Rekovca dana 15.07.2013. godine, a za koje se sumnja da je izvršeno od strane pripadnika Žandarmerije Odreda u Kraljevu, naglašavam da taj pripadnik ima svog komandanta u Kraljevu za koga je već napisan predlog za smenu zbog propusta u radu već godinu dana i predat direktoru a on ga je zaštitio - istakao je Dikić saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    16. jul 2013 | 18:13

    Dikiću nemožeš da se izboriš, opasna je to banda na čelu sa buckom!Ne može čovek iz Niša da bude šef žandarmerije, tu mora neki Crnogorski kadar da se postavi, lenčuge i vucibatine moraju da vode ovu državu, tako nam je suđeno izgleda!

  • Jokica

    16. jul 2013 | 17:56

    Teska demagogija,i zamagljivanje stvarnosti!Po tom principu odgovornosti,koji primenjuju selektivno,kad se cefne mocnicima,cela vlada bi trebala da podnese ostavku,za mnogostruke propuste u raznim oblastima!Ovako,sve mi se cini da su se uplasili jacanja zandarmerije,i moguce akcije ka Velikom Trnovcu,sto vlasti nije u cilju,ili iz straha od zapada ili sami imaju dil sa tim likovima odozdo!Nije li prevelika slucajnost da se ova smena desava dan nakon sto su svi mediji objavili vest o Velikom Trnovcu kao centru trgovine narkoticima,selu u kome drzava nema vlast nad teritorijom?!Ocekivala se akcija zandarmerije,a to Veljovic i ekipa ne zele.Ostalo su price za malu decu!!!

  • Sumadinac

    16. jul 2013 | 17:54

    Sta lupa ovaj...koji njegov komadant...aj sad prozovite i njegovog prvog pretpostavljenog i cistacicu sto radi kod njih u kraljevo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA