CRNOGORSKI REČNIK: Nije pasulj nego fadžola!

 

Iako su u jezičkoj praksi mnoge od ovih reči nestale iz upotrebe, pristalice crnogorskog jezika i dalje su veoma angažovane na vraćanju ovih izraza

Crnogorska akademija nauka i umetnosti objaviće do kraja godine registar sa preko 40.000 reči koje će biti osnov za izradu prvog "Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika".

Za realizovanje ovog projekta formiran je savet kojim koordinora prof. dr Tatjana Bečanović. U tom telu je 17 njenih kolega, a dogovoreno je da Rječnik prvenac bude štampan na ćiriličnom pismu, uz napomenu da se u kasnijim fazama može uraditi i latinično izdanje.

Izvor Rječnika čini "Izvornik", koji je lani izrađen u Institutu za jezik i književnost "Petar II Petrović Njegoš", a njime su obuhvaćena dela iz različitih oblasti i disciplina.

U Rječniku će se najverovatnije naći reč abezina (nerazumna osoba), gorko će biti grko, komad - komat, lako - lasno, znoj - pot, podmornica - sumaren, vojnik - soldat, grip - influenca, pasulj - fadžola, žalost - korota, bolnica - špitalj, kirija - ćirija, kutija - škatula, šibica - furmina, kašika - užica, viljuška - pirun, čaršav - lencun, usedelica - dukotrpna dugočekalica, kišobran - amrela, učkur - gatnjik...

Iako su u jezičkoj praksi mnoge od ovih reči nestale iz upotrebe, pristalice crnogorskog jezika i dalje su veoma angažovane na vraćanju ovih izraza.

(Telegraf.rs / Danas )

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jokica

    4. jul 2013 | 21:36

    Hahahahaha Mogu taman s "Croatima"susedima da se uhvate pod ruku.Meni je favorit ova "dugotrpna".Pitam se kako li glasi radodajka?Verovatno "nedotrpna".hahahahaha

  • strasno!

    4. jul 2013 | 21:24

    A da uzmete neku rijec iz Kineskog i Sjevernokorejanskog jezika i izokrenete ga na MATERNJI!? Zalosno...

  • srbenda

    4. jul 2013 | 21:22

    Hahahhahahhahaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA